Неделен книжен клуб

"Овчарската корона", Тери Пратчет

Последната книга на писателя

"Овчарската корона", Тери Пратчет

Издателство "Архонт - В"

"Овчарската корона" на Тери Пратчет четох с голямо удоволствие, примесено с тъга, защото авторът е вече в, надявам се, един по-добър свят, а това е неговата последна книга.

Толкова много обичам историите, които сър Тери Пратчет разказваше! Очакването на всяка следваща бих сравнила с онова специалното, запазено за вълшебствата по Коледа, с вълненията покрай срещите с някой специален и т.н. С други думи, чувствам се ограбена и изоставена, защото празнината, оставена след него в жанра, е от онези, които трудно се преодоляват.

Последната история за младата вещица Тифани Сболки е едно метафорично сбогуване с читателите, сякаш авторът ни утешава, че макар след тръгването на някой от големите светът ни да "изтънява", винаги има кой да застане и ако не да го замести, то да преподреди по своя си начин, за да вървят нещата. Макар че аз, уви, тъгувам за Баба Вихронрав!

Толкова ще ми липсва своеобразният жизнеутвърждаващ оптимизъм, иронията и ненатрапчивият енциклопедизъм на Пратчет, вярата му в доброто ни начало, че вероятно претенциозно ще се вглеждам в историите на другите автори, ще ги сравнявам с неговите и ще им намирам недостатъци. Макар че самият той ни предупреждава да не търсим подобие, а оригиналност.