Изкуство

Паганини – духът, обладан от дявола!

Паганини предлагал истински 3D спектакъл за времето си!

Паганини – духът, обладан от дявола!

Имал толкова демонично излъчване, че го наричали "син нa дявола", "вещерският син". Бил толкова грозен и гениален, че не можело да бъде другояче в очите на малките хора, потръпващи от възторг и дори страх пред толкова голям артист...

Родил се в Генуа на 27 октомври 1782 г., но противно на това, което може би си мислите, че би се случило, когато на света се появи самият дявол, никакви катаклизми не настъпили за хората. За Николо Паганини обаче не може да се каже същото – имал истински кошмарно детство. Получил първата си мандолина успоредно с прохождането, а на седем – и първата си цигулка. [[quote:0]] Деспотичният му баща го заключвал по 15 часа на ден, всеки ден, за да свири без прекъсване – в продължение на години. На 11 години Паганини бил соло артист, а на 19 вече бил толкова виртуозен, че му оставало да се научи "само" да композира и да усъвършенства китарата.

Паганини можел да изсвири всичко, което си помислите, от раз. Достатъчно било само да чуе една мелодия, независимо колко сложна е тя, за да я възпроизведе без грешка веднага. На 23 години композирал най-трудното произведение за цигулка, създавано някога – "Капризи 24", което много години никой друг цигулар не можел да изсвири. Днес по закон шест от "капризите" по избор са задължителни за дипломирането на всеки студент цигулар в Италия. Обладаният от дявола композирал още шест концерта за цигулка, сонати за цигулка, сонати за цигулка и китара и прочутата "Танцът на вещиците". Паганини въвел и осем от най-сложните техники в цигулката.

Мистичната му слава се допълвала и от физиката му – липсвал му преден долен зъб, бил с бледа кожа, слаб и имал странен, много странен вид. Днес се знае, че е страдал от генетично състояние, наречено синдром на Елерс-Данлос. Хората с този синдром имат нарушения в синтеза на колаген, поради което, освен че имат изключително гъвкави пръсти на ръцете и краката, страдат и от ставна нестабилност, проблеми със сърцето и др. Паганини страдал и от синдром на Марфан – имал необичайно дълги пръсти. Това обяснява подходката, позата, бледия му вид и ето че идеята за "синът на дявола" пасва от само себе си... [[quote:1]] Освен виртуозни техники, Николо Пагани открил и маркетинга, защото разбрал нещо много просто – че може да превърне дефекта си в ефект. Започнал да се облича само в черно и се заигравал с идеята за дяволската си душа. Обичал да внушава и друга – че дарбите му на цигулар са свръхестествени. Нищо свръхестествено нямало в таланта му, зад него стояли гъвкавите му пръсти, но най-вече нечовешкият труд! Ала диаболичната му слава привличала публиката из цяла Европа, а също и много жени, които давали мило и драго, за да бъдат забелязани в първите редове. За да бъде възторгът пълен, докато свирел, Паганини демонстрирал такава страст, че скъсвал струните на цигулката, като оставял само една. Разбира се, имало и кръв – виртуозът предлагал истински 3D спектакъл за времето си!

Николо Паганини е свирил на една от най-известните цигулки в историята, прочутото "Canone", изработено от знаменития лютиер Гуарнери през 1743 г. Тази цигулка днес се пази в музея "Strada Nuova" в родния му град Генуа. Цигулката може да се чуе веднъж годишно – на 12 октомври победителят в конкурса "Паганини" има честта да свири на нея. 

Духът на Паганини – неговата гениална техника и талант – и до ден днешен вълнува всеки меломан и изобщо всеки човек, който някога е виждал цигулка. Легендата за Паганини е увековечена в безчет книги и филми, тя е жива и сега, за да вдъхновява и вирутозите на нашето време. [[more]] Един чудесен шанс да се докоснем днес до "Духът на Паганини" ще имаме тази есен. На 3 ноември в Зала 1 на НДК виртуозният цигулар Марио Хосен ще изпълни една от предпочитаните от самия Паганини програми от времето на неговите гастроли в Европа. Ще чуем концерти на самия Паганини (някои за първи път в България), ще чуем и произведения на Бетовен, Бах, Моцарт, Росини и Делиб. Ще чуем, освен стратосферно качество, и много специална цигулка – Марио Хосен свири на инструмент Гуаданини от 1740 г. Тази цигулка е свирела по времето, когато и Паганини е изнасял своите концерти!

Всичко това е вълнуващо и прекрасно, а ние сме радостни, че можем да дадем гласност на този концерт. 

Повече за концерта и участниците можете да намерите на страницата на събитието тук. Билети ще откриете на касите на Билетен център НДК и в мрежата на Ticketportal.bg.