Неделен книжен клуб

Пътеписите на Радичков – магическо пътуване из Севера

Озарени от огромното въображение и доброта на този изумителен писател

Пътеписите на Радичков – магическо пътуване из Севера

Издателство "Нике"

Ако можех, щях да чета по малко от тази книга до края на живота си. Месеци наред заспивах, прочитайки няколко страници от историите на Йордан Радичков за Сибир („Неосветените дворове“) и за Швеция („Малка северна сага“), и ми се струва, че нощите ми бяха по-вълшебни, а сънищата – по-цветни, озарени от огромното въображение и доброта на този изумителен писател.

Двата пътеписа на Радичков са най-големите му произведения в този жанр, като разбира се, нарушават всички канони на традиционните разкази за пътувания. Природата, хората и животните са описани по онзи неповторим „радичковски“ начин, правещ ги част от една огромна приказна вселена, която започва от село Черказки и се простира чак до края на света.

Написани през 60-те години, когато писателят пътува до Сибир и Якутия, и през 70-те, когато няколко пъти посещава Швеция, тези книги описват един свят, който като че ли е изчезнал завинаги. Днес, когато мобилните комуникации и глобалната мрежа отдавна са изтрили всички граници, а половината население на Европа са преселници от чужди земи, вече няма как човек да попадне на толкова далечно място, в което всичко да е различно и непознато, да гостува седмици наред, да опознава света с открито сърце и да си тръгне със сълзи на очи и със съзнанието, че шансът да се върне отново, е съвсем малък.

Северът на Радичков си има своя „прецедена“ светлина, своя непрогледна тъмнина, пълна със странни видения от дома и детството на писателя, своите необикновени, мълчаливи хора, свързани с природата силно и трайно, свои чудни, украсени прозорци и едно огромно мълчание – защото, казва писателят, ако тук, на юг, има толкова големи части на Европа, в които непрекъснато се говори, то някъде за равновесие трябва много да се мълчи.

Подобни книги не могат да се разказват – те и не са написани с тази цел. Пътеписите на Радичков са сами по себе си пътуване, в което може да се стигне до много повече места от тези, видими на картата. Намират се в том 8 на събраните съчинения на писателя и завиждам искрено на онези, на които предстои това невероятно приключение.