Изкуство

Пет любими филма с Джуди Денч

На 9 декември 1934 г. е родена Джуди Денч.

Пет любими филма с Джуди Денч

[[more]] Ако ви попитам коя жена е в състояние с еднаква лекота и финес да изиграе ролята на шеф на британското разузнаване и на коварна учителка пред пенсия, която с лека ръка съди чуждите грехове, сигурно няма да се затрудните с отговора. Да – Джуди Денч, може би най-успешната британска актриса от десетилетия. Харесваме я заради умните й очи, веселите мъдри бръчици около тях, стоманените отблясъци на късата й неподражаема прическа и най-вече заради британската й елегантност, която няма възраст.

Джуди Денч е родена на 9 декември 1934 година в гр. Йорк. Професионалният й дебют е през 1957 г. в Old Vic Company. Налага се като една от най-добрите театрални и шекспирови актриси във Великобритания, след което идва възходът й в киното. Носител е на общо 60 отличия, сред които единайсет награди "БАФТА", осем награди "Лорънс Оливие", две награди "Златен глобус", по една награда "Тони" и "Оскар" за ролята на кралица Елизабет във "Влюбеният Шекспир".

Не можем да не споменем ролите й в "Стая с гледка", "Дами в лилаво", "Айрис", "Бележки по един скандал", но петте ни любими филма с Джуди Денч са ето тези:

 

"Филомена"

Джуди Денч играе майка, която търси отнетия й преди десетилетия син. В този поход съм истината й помага журналистът Мартин Сиксмит. Контрастът между двата образа е това, което най-силно въздейства в този филм – контрастът между смирената, мила и мъдра пенсионерка и напористия и агресивен млад човек, който раздава присъди и търси справедливост.

 

"Най-екзотичният хотел Мариголд"

За него пък сме писали няколко пъти, включително и за втората част. Това е неповторима и прекрасна история за няколко британски пенсионери, които заминават за Индия, за да открият нови хоризонти пред себе си и пред любовта. Джуди Денч тук си партнира със също толкова невероятната Маги Смит и с любимия ми Бил Найи.

 

Skyfall

Джуди Денч играе ролята на М във всички филми за Джеймс Бонд от 1995 г. насам. Skyfall направо e посветен на шeфката на Mi6, която геройски загива, за да освободи място на своя по-млад приемник в лицето на Ралф Файнс. С този филм разбираме със сигурност едно – М е жената в сърцето на Джеймс Бонд.

 

"Шоколад"

След "Шоколад" сме гледали и чели толкова много подобни истории, че чак не ни се вярва, че това е горе-долу първата така вълшебна история за талант, любов и малко магия за разкош. Тук Джуди Денч е в ролята на Арман Воазин и ролята й е по-скоро епизодична, но пък филмът определено е сред любимите ни.

 

"Чай с Мусолини"

Обожавам този филм. Няма начин – Франко Дзефирели режисира любимата ни група от британки (тук Джуди Денч за втори път си партнира с Маги Смит след "Стая с изглед") на фона на кулите на средновековното италианско градче Сан Джиминяно. Историята разказва за пъстра група от своенравни и упорити британки и една фатална американка (Шер), които Втората световна война заварва в Италия. Любимата ми реплика от филма обаче не е на Джуди Денч, а на Маги Смит, която играе английска благородничка. Когато в градчето най-накрая пристигат съюзниците, в лицето на един шотландски батальон, и командващият офицер се опитва да нареди на своите съгражданки да напуснат градчето в името на своята безопасност, Маги Смит с неподражаемо достойнство му заявява: "Млади човече, ние оцеляхме при италианците и немците. Със сигурност няма нито една основателна причина да се предадем точно на шотландците!"