Mish Mash Fest

Пет любими оперни дуета, в които става дума за любов

Извън модерните изпълнители, постановки и вкусове на деня остава музиката - непреходна и завладяваща. Затова можем да бъдем спокойни - никога не е късно да започнем да слушаме опера, тя ни чака.

Пет любими оперни дуета, в които става дума за любов

Някои от тях сме чували, някои - не познаваме. Но оперното изкуство има едно основно качество и то се нарича вечност.  Извън модерните изпълнители, постановки и вкусове на деня остава музиката - непреходна и завладяваща. Затова можем да бъдем спокойни - никога не е късно да започнем да слушаме опера, тя ни чака.

Трудно е за човек, който има съвсем любителски познания като мен, да направи представителна класация. Но така или иначе днес съм на оперна вълна, може би заради концерта на Пласидо Доминго довечера и ми се ще да споделя с вас пет любими оперни дуета, в които става дума за любов. Дори да не разбираме текста, силата на емоцията е толкова силна, че разбива любовта на атоми и извайва всеки неин нюанс по напълно разбираем начин. За мен всяка една от тези арии е прекрасен начин да поздравите себе си, приятелите, колегите или любимия човек. С повод или без.

 

Mon coeur s'ouvre a ta voix от операта "Самсон и Далила" на Камий Сен-Санс, в изпълнение на Олга Бородина и Пласидо Доминго.

 

 

O Soave Fanciulla от операта "Бохеми" на Джакомо Пучини, в изпълнение на Мирела Френи и Лучано Павароти

 

 

La ci darem la mano от операта "Дон Жуан" на Моцарт в изпълнение на Жералдин Шове и Пласидо Доминго

 

Love duet от операта "Ромео и Жулиета" на Гуно, в изпълнение на Анна Нетребко и Роберто Аланя

 

 Duet от Първо действие на операта "Тоска" на Джакомо Пучини, в изпълнение на Монсерат Кабайе и Хосе Карерас