Ретро

Пет причини Джаки Кенеди да е модна икона и днес

На 28 юли 1929 г. е родена Джаки Кенеди.

Пет причини Джаки Кенеди да е модна икона и днес

Джаки Онасис, известна повече с фамилията на първия си съпруг, убитият американски президент Джон Кенеди, умира преди малко повече от две десетилетия. Днес Джаки Кенеди продължава да бъде смятана не само за най-добре облечената първа дама на САЩ, но и за една от модните икони на всички времена. Ето пет причини за това.

 

Стилът "Джаки"

Жаклин Кенеди познавала отлично предимствата и недостатъците на тялото си и успявала да се облича винаги така, че да подчертае едните и да прикрие другите. Тя имала красиви рамене, но малък бюст, затова не обичала деколтета, но пък носела много дрехи без ръкави. Не харесвала ръцете си и често слагала ръкавици, имала тънка талия и винаги носела колан, често във вид на ефектно вързана панделка. Цветовете на дрехите си заимствала от гардероба на английския кралски двор – никакви шарки и флорални мотиви, само едноцветни хубави нюанси и архитектурни прости кройки. Така Джаки Кенеди правела отлично впечатление, без да е претрупана с детайли, с които да засенчва съпруга си.

 

Шапката "Таблетка"

Неизменна част от описания по-горе семпъл и елегантен стил, тази шапка била измислена специално за Джаки, но бързо завладяла света. Дори и днес този елегантен модел е любим на дамите от висшето общество, сред които и херцогинята на Кеймбридж.

 

Огромните очила

Джаки не харесвала лицето си – намирала го ъгловато и с остри скули, а очите си леко раздалечени, затова предпочитала да я снимат в полупрофил и през повечето време носела максимално големи очила. Тя първа въвела модата на постоянното носене на огромни очила на публични места, която изглежда няма да отмине скоро.

 

Европейските дизайнери

Джаки Кенеди била ходеща реклама на любимите си европейски модни марки, които благодарение на нея станали популярни в целия свят. Тя обичала Balenciaga, Givenchy, Yves Saint Laurent, Ungaro, Dior и Chanel. Ботушите й били Charles Jourdan, обувките – Ferragamo, а чантата – Gucci. Впрочем любимият модел на Джаки носи нейното име и е част от колекцията на Gucci и до днес.

 

Валентино Гаравани

Дружбата на Джаки с дизайнера е отделна глава от историята на модата. За първи път тя видяла дрехи на Валентино през 1964 г. и веднага си поръчала шест рокли от колекцията му haute couture. Джаки била най-преданата му клиентка и благодарение на нея Валентино станал любим на американките. Когато се омъжвала за Аристотел Онасис, Джаки естествено била с рокля на Валентино, която станала най-популярната рокля на модната къща. Валентино я възпроизвеждал за други булки още 29 пъти!

Save