Изкуство

10-те най-добри филма на Леонардо ди Каприо

Със сигурност поне за пет от тях заслужаваше "Оскар"

10-те най-добри филма на Леонардо ди Каприо

Снимки: Pinterest

Като млад Леонардо ди Каприо беше толкова красив, че беше трудно човек да се абстрахира и да възприеме актьорските му качества. А с времето те ставаха все по-сериозни, докато филмите, в които участваше - все по-стойностни. Успоредно с това роденият през 1974 г. в Лос Анджелис актьор успяваше да пази личния си живот сравнително далеч от камерите и жълтата преса.

Особено в последните години Лео разви изключително активна дейност по опазване на околната среда и увлече хиляди хора в каузата си за спиране на гробалното затопляне и закрила на природата. От "Животът на момчето" през 1993 г. до увенчания с "Оскар" филм "Завръщането" през 2015 г. Лео израсна буквално пред очите ни и се превърна в един от не само най-обичаните, но и от най-уважаваните актьори на нашето време. Ето любимите ни 10 филма с негово участие.

 

 "Защо тъгува Гилбърт Грейп" (1993)

Романтична драма, режисирана от Ласе Халстрьом с участието на Джони Деп, Леонардо Ди Каприо и Джулиет Люис. Лео играе психично болния Арни, роля, за която е номиниран за "Оскар" още в началото на кариерата си.

 

"Ромео и Жулиета" (1996)

Модернистична версия на класическата Шекспирова драма под режисурата на Баз Лурман. Лео си партнира с Клеър Дейнс.

 

"Титаник" (1997)

Епичната лента на Джеймс Камерън разказва за любовта между едно бедно ирландско момче и богата наследница в навечерието на потъването на легендарния параход.

 

"Плажът" (2000)

В търсене на загубения рай героят на Лео се оказва на таен залив в Тайланд, където група младежи са си устроили комуна. Под режисурата на Дани Бойл и със страхотния саундтрак филмът бързо става култов.

 

"Бандите на Ню Йорк" (2002)

Страховит разказ за кървавото минало на Ню Йорк под режисурата на Скорсезе. Лео си партнира с големия Даниел Дей Луис.


"От другата страна" (2006)

В наградения с 4 награди "Оскар" филм на Скорсезе Лео играе полицай под прикритие в компанията на Джак Никълсън и Мат Деймън.

 

"Кървав диамант" (2006)

В социалната драма, снимана от Едуард Зуик, Лео играе контрабандист на диаманти, който се опитва да спаси каквото е останало от съвестта и човечността си.

 

"По пътя на промените" (2008)

В семейната драма Лео отново си партнира с Кейт Уинслет, връзка, която продължава отвъд времето и обстоятелствата.

 

"Великият Гетсби" (2013)

В бляскавата екранизация по романа на Скот Фицджералд Лео играе отново под режисурата на Баз Лурман и прави незабравим Гетсби.

 

"Вълкът от Уолстрийт" (2013)

Отново в тандем със Скорсезе Лео прави поредната си страхотна роля, за която Академията за пореден път не му присъжда дълго лелеяния "Оскар".