Mish Mash Fest

Пет суши ресторанта, в които знаят какво е суши

Доскоро в София имаше съвсем малко суши ресторанти, а сега, както при много други кулинарни моди, всеки втори съдържател на заведения е решил, че точно суши трябва да предлага. Така изисканата и минималистична японска храна вече се предлага в пицарии и фаст фуд корнъри под път и над път. Хубавото е, че суши става все по-достъпно. Лошото е, че, загубени в авторски менюта и изобилни сетове по американски, губим представа и критерии за това, какво е качество. Ето все пак четири ресторанта, които пазят честта на сушито и японската кухня.

Пет суши ресторанта, в които знаят какво е суши

Попитаха веднъж Антъни Бурдейн, лудия англичанин-кулинар с рубрика по 24 kitchen, с коя кухня би живял до края на живота си, ако му се налага да избира. С японската, отговори той. Суши е само част от тази балансирана и консервативна кулинарна традиция, която се базира на принципната източна философия, че малкото е много /и за която писа Елена Миланова/.

Доскоро в София имаше съвсем малко суши ресторанти, а сега, както при много други кулинарни моди, всеки втори съдържател на заведения е решил, че точно суши трябва да предлага. Така изисканата и минималистична японска храна вече се предлага в пицарии и фаст фуд корнъри под път и над път. Хубавото е, че суши става все по-достъпно. Лошото е, че, загубени в авторски менюта и изобилни сетове по американски,  губим представа и критерии за това, какво е качество. Ето все пак пет ресторанта, които пазят честта на сушито и японската кухня.

Hamachi

Това не е само суши ресторант, това е японски рибен ресторант, което разширява кръгозора ни на любители на здравословната храна и философия на изтока. Тук обичам първо – приятната градина, концентрирана около едно дърво, второ – страхотното меню, трето – обслужването. Ще попитате – то какво остана? Ами да, другото не е важно.

Освен различните видове риба, включително хамачи, кюфтенцата от раци, темпурата и традиционните десерти, тук сушито е задължително. В Hamchi не се ограничават с тон и сьомга, а правят суши и със сепия, октопод, ред снапър, лаврак и гъби шийтаке.

кв. Лозенец, ул. Орфей No 3

 

Сушибар

Това е едно от първите места в София, които ни запознаха с вкуса и минимализма на суши културата. Харесват ми изчистената атмосфера и високите бар маси. Менюто е базирано на класически и авторски рецепти, а част от приготовленията стават пред очите на посетителите. Човек обаче трябва да е много внимателен, ако не иска да попадне на варианти, твърде далечни от истинската суши традиция – например майонеза и крема сирене... Е, не са стигнали до висотите на Хепи Суши, които слаган копър и магданоз, но с уестърнизацията на сушито трябва да се подхожда внимателно...

ул. Денкоглу 18

 

Asia to go

В новооткритото местенце на Сан Стефано празнуваме простичкия възглед върху живота, където малкото е много и където предимство имат съставките, а не сложните и завъртяни рецепти. Освен суши, оттук можете да си поръчате и няколко уок-ястия и азиатски салати, всичко в симпатични индивидуални опаковки. Силата на мястото е в доставките, опитайте ги вкъщи или на крак пред заведението.

ул. Сан Стефано 4

 

Habitat

Всяка сряда в любимия ни бар се предлага суши меню, което се приготвя на място след предварителна резервация от chef Жоро Марков. Името на тези задушевни вечери е Sushi Friends, според нас много вярно казано...

ул. Стефан Караджа 26

 

Friends, Лозенец

По морето също страдат от кулинарни моди, но е добре да знаем къде да отидем, ако ни дояде истинско суши. В Лозенец това лесно може да стане в ресторант Friends, който иначе предлага и други видове кухня. Но сушито е прясно и много добро, за него си има отделен майстор. Менюто е по-скоро класическо, градината на ресторанта е страхотна.

Над малкия плаж на Лозенец