Mish Mash Fest

Пет вечни музи в модата

Пет неизгасващи звезди на модното небе, пет жени, които не просто са следвали модата, а са я вдъхновявали...

Пет вечни музи в модата

Пет неизгасващи звезди на модното небе, пет жени, които не просто са следвали модата, а са я вдъхновявали...

 

 

Брижит Бардо

През 1970 скулпторът Alain Gourdon използва Brigitte Bardot като модел за бюста на  Marianne — символът на Франция — а след 4 години Andy Warhol я улавя в един иконичен поп-арт портрет. Но френската актриса не е била само муза на артистите от своето поколение – тя е била и трендсетър. Първо, тя популяризира бикините, носейки бански костюм от две части в филми като Manina, the Girl in the Bikini (1952).

Второ, тя е вдъхновител на плетените пуловери с широки деколтета, които разкриват и двете рамене, на нея е кръстен самият модел  - "Bardot neckline."

И накрая, тя е жената, на която трябва да благодарим за балеринките. Да, за обувките. Като бивша балетна танцьорка, веднъж тя помолила дизайнера Rose Repetto да й направи обувки, леки и удобни като балетни пантофки.  И ето – днес не ги събуваме от краката си.

 

 Джейн Бъркин

Слаба, елегантна и непокорна, Бъркин олицетворява хладната безгрижност на Лондон и Париж от шейсетте и седемдесетте. Звезда на едни от най-емблематичните филми на времето си – „Blow-up” на Антониони и „Slogan” на Гримблат, на прощадката на който среща бъдещия си съпруг Серж Гейнсбург. Бъркин ни оставя завинаги усмивката си с леко раздалечените зъби, греховните стонове на наслада от песента "Je T'Aime Moi Non Plus", дъщеря си Шарлот Гейнсбург /днес звезда от филмите на Ларс фон Триер/ и разбира се – чантата на Hermes – Бъркин, една от иконите на модата.

 

 

Одри Хепбърн

За малката чаровна брюнетка сме писали много, но не може се лишим от възможността отново да споменем иконичния й стил, станал легандарен благодарение на ролите й в „Закуска в Тифани”, „Сабрина” и „Римска ваканция”. Финият й чар й носи преклонението на дизайнери като Hubert de Givenchy, който шие за нея сценични костюми и дрехи за живота й извън снимачната площадка.

 

Грейс Кели

 

С овладяната си порцеланова красота и подредена коса, Кели олицетворява духа на 50-те години в неговия най-изтънчен вариант. Актрисата Грейс е по-голяма от принцесата – през 1955 г. тя печели Оскар за най-добра актриса, за  филма Country Girl.

Стилът й продължава да вдъхновява моделите на Hermès, Tommy Hilfiger и Janie Bryant, дизайнера по костюмите на филма „Mad Men”. Дирята й в модата се простира от чантата на Hermès ,с която Грейс е прикривала бременността си и която още носи името Kelly, до сватбената рокля на Кейт Мидълтън, очевидно вдъхновена от тази на легендарната принцеса Грейс.

 

Жаклин Кенеди

Тя никога не е била просто съпругата на един президент, пък бил той и Джон Кенеди. Елегантният й силует и усет към детайлите – от трите реда перли до ръкавиците до лактите – й отреждат място в модната алея на славата. Макар повечето й костюми да остават легендарни, розовият костюм на Шанел, с който е облечена в деня на убийството на съпруга й, е този, с който остава завинаги в паметта на поколенията. След брака й с Аристотел Онасис, Джаки променя стила си от този на първа дама с този на небрежния шик.