От А до Ям

Пълнени патладжани

Още щом моцарелата се разтопи в сместа, беше ясно, че сезонът на патладжаните е открит!

Пълнени патладжани

Патладжанът е един от любимите ми зеленчуци. Опитвала съм всички видове, които съм успявала да намеря на пазара – от продълговати и тънички, през огромни и кръгли до симпатични “бейби”, във всички цветови нюанси – от тъмноморави до светловиолетови и бели. Патладжанът може да се приготви по хиляда начина и всеки може да измисли рецепта, която ще бъде сполучлива. Той е просто един благороден зеленчук, който обича хората.

За днешното ястие комбинирах аромата на патладжана с този от щипка по-деликатно къри, което му придаде една приятна пикантност, а в пълнежа сложих моцарела. Още щом тя се разтопи в сместа, беше ясно, че сезонът на патладжаните е открит![[quote:0]]

(за двама)
2 средно големи патладжана
1 малка глава жълт лук (или ½ голяма)
125 г моцарела
3 с. л. прясно мляко
2 с. л. сметана
2 с. л. зехтин
кората на ½ лимон
½ ч. л. къри на прах
сол
черен пипер

Загрейте фурната на 200 градуса. Срежете по дължина патладжана на лодки. Издълбайте вътрешността им, но не до самата кора. Посолете ги и ги поръсете с черен пипер. Всяка поръсете с няколко капки зехтин и ги запечете във фурната за около 20 минути.

В това време нарежете на ситно вътрешността на патладжаните, лука – на тънки полумесеци, а моцарелата – на кубчета.[[more]]В дълбок тиган с капак загрейте зехтина на слаб огън, прибавете лука и патладжана и похлупете съда така, че зеленчуците да омекнат и да се задушават постепенно. От време на време разбърквайте. Когато омекнат добре (след 7-8 минути), поръсете със сол, черен пипер и къри. Разбъркайте добре и добавете прясното мляко, а след минута и сметаната. Накрая прибавете и моцарелата, разбъркайте за около 1-2 минути, колкото да започне да се разтопява, дръпнете от котлона и прибавете ситно настъргана лимонова кора.

Извадете запечените лодки, напълнете ги с пълнежа и върнете във фурната за още 15 минути.

Повече от Елена можете да намерите на фейсбук страницата Italian Days.