Поли Генова – да се разпилееш в музиката

Поли Генова – да се разпилееш в музиката
СПОДЕЛЕТЕ ТАЗИ СТАТИЯ

Тя достигна дотам, докъдето малко певци имат хъса да разперят криле. Голямата сцена я избра. А и вече има свои стъпки, които да следва, и не й се налага да ходи по чуждите. Усмихната е, когато го усеща със сърцето си, и е сериозна, когато душата й не се смее. Преживя две радости покрай „Евровизия“, а българите покрай нея – сигурно още повече. Хвърля камъче след камъче в родната поп музика, в която винаги е била отличителна. А може би именно заради това популярността я докосна – енергията й е различна. И възпламеняваща. От 18 февруари тя ще бъде треньор в петия сезон на „Гласът на България“ по bTV.

Имаш интерес към лириката точно. Преди малко си говорихме, че в лош период дългите произведения не са вариант.

Най-вероятно имам нужда от нещо синтезирано, нещо, което обхваща цялата ситуация с няколко думи. Когато човек е в тежка емоционална случка, има нужда от нещо веднага и няма търпение. Търси упование някъде – така си го обяснявам.

Не следва ли повече да те товари това?

Не, поне аз преди няколко години открих, че писането също ми помага, и в такива моменти го правя. Лирика до момента не съм пробвала, но може би някой ден и това ще ми се случи. Не съм издавала нищо до момента.

Имаш ли го като вариант в главата си?

Ако имам подходящия проект, с който бих могла да го обвържа, или да го издам самостоятелно… Но то ще си покаже само. Такива неща се индикират, когато трябва да бъдат споделени с по-голям кръг от хора.

Само в такива емоционални моменти ли пишеш? А когато си в другата крайност?

Винаги, когато има емоция. Всяка една носи своята енергия. Иначе музиката е тази, която ме спасява. Тя ме пренася в друга атмосфера. Даже имам определени плейлисти с артисти и групи за различните си настроения. 

Всичко ми подсказваше, че нещата вървят в тази посока, защото знаех как горя за музиката.
Когато едва 9-годишна участва на „Златния Орфей“ с Нели Рангелова с песента „Звездна тайна“, очакваше ли още по-големи сцени един ден?

Сигурно дълбоко в себе си съм ги очаквала, но едно дете не може да прецени такива неща чак толкова напред във времето. Обичах да правя това, с което се занимавах. Всичко ми подсказваше, че нещата вървят в тази посока, защото знаех как горя за музиката. Тогава тя беше всичко за мен. Преподавателите ми и хората, които дълго време бяха до мен като екип, както и семейството ми, което ме подкрепяше – затова пътят ми беше открит. Особено когато става дума за артист от ранна детска възраст, има много жертви, много лишения, липса на време, на средства…

Защо лишения?

Който не се занимава с изкуство или със спорт, не знае какво е. Изисква се пълно отдаване. Имаш концерт или запис, не може да бъде отменено, защото сега не си в настроение или си болен. Имало е много моменти, в които на мен просто ми се е искало да си играя или да правя нещо друго. Но заради ангажиментите съм се научила на отговорност от много малка.

Изпълняваш ли си обещанията и сега?

Опитвам се. Не мога да кажа, че съм перфектна, но за нещата, които са ми важни, успявам – за близките ми хора, проектите, екипа, хората, с които работя. Наистина съм отговорен човек и често това качество ми тежи. Ето сега: чувствам се отговорна като треньор в „Гласът на България“ към хората, които са дошли да научат нещо. Това е сериозно и не е за подценяване. Не е просто проект, който започваш и завършваш, а трябва да мислиш напред: на кого би могъл да дадеш шанс, кой заслужава възможност… Това ме кара понякога и да не спя, не ми дава спокойствие, докато не постъпя по правилния за мен начин.

За втори път си треньор в „Гласът на България“. Някои от участниците са съвсем млади. Къде започва и завършва отговорността към тях?

На когото съм дала шанс, имам очаквания към него. А на други, които съм отложила във времето, или съм преценила, че по-скоро биха могли да намерят себе си някъде другаде, в друго изкуство, на друго място, не се колебая да им го кажа, защото за мен е много важно всичко да се случва навреме.

Случва се човек да се самозаблуждава или да не може

Радостина Колева е създател на сайта cultinterview.com. Усещането, че писането белязва живота й, винаги е било осъзнато. Независимо дали става дума за писане на музика, стихове или интервюта, удоволствието й е било върховно. Да се губиш и да се намираш в думите, да започваш и да откриваш съвсем точно как да завършиш… Да рисуваш, да добавяш щрихи, да добавяш емоции и да се получава нещо, кое...