Нещо очаквано

За свободното развитие на образованието

Национална мрежа на родителите ви кани на двудневна конференция по темата

За свободното развитие на образованието

Разнообразието от човешки таланти и достойнството на човешкия дух не могат да намерят поле за изява и развитие в една централно-командна образователна система. За съжаление, това е един от основните проблеми на българската образователна система, която продължи инерцията на този подход, след като времето му отдавна отмина. [[more]] За щастие расте една силна общност от родители, учители и обществени дейци, обединени около каузата на родителската отговорност за избора на образование на тяхното дете и свободното развитие на образованието в България. Това е кауза, която е много тясно свързана с демократизацията на страната ни и освобождаването на богатството и енергията на човешкия потенциал.

Съвременните тенденции в развитието на образованието са насочени към по-голямо овластяване на ученика и създаване на възможности за учене чрез автентично сътрудничество. Съществуват редица добри примери от опита на страни, които се придържат към тези демократични принципи и които показват решаващото им значение за постигането на образователни резултати. Такива държави са Дания, Великобритания и Израел. В тях традицията на свобода в образованието датира законодателно от XIX век.

Убедени, че пътят към промяната минава през свободно взаимодействие и обмен на идеи, Националната мрежа на родителите организира през февруари 2016 г. Втора национална среща за свободно развитие на образованието с водещи лектори в областта на образованието от тези страни. Програмата включва запознаване с демократичния законодателен модел на датската образователна система и ще предостави актуална информация за водещи образователни подходи от Дания, Великобритания и Израел, зачитащи свободата и човечността, и подготвяща децата за успех в икономиката на знанието.

На конференцията са организирани и практически работилници, водени от основните лектори. Участниците ще имат възможност да се запознаят и с българските инициативи и опит в посоката на свободното развитие на образованието.

Втората национална среща за свободно развитие на образованието ще се проведе на 20 и 21 февруари в София, Рейнбоу Плаза и София Лайв Клуб.

Повече информация: 

Всичко за конференцията можете да прочетете тук.

Ако искате да се запознаете с програмата и участниците, прочетете за тях повече тук.

Адресът за регистрация е тук.