Момичешки тайни

Предизвиквамe ви: 90 дни спорт!

В продължение на 90 дни Руми Илиева ще ви предоставя безплатни тренировки, които можете да изпълнявате в домашни условия. Не ви трябват нито уреди, нито много време. Трябва ви само хъс, ентусиазъм и воля.

Предизвиквамe ви: 90 дни спорт!

Вие ли ви се свят вече от предизвикателства във фейсбук, за които трябва да се чудите кои десет книги ще ви накарат да изглеждате достатъчно интелигентни или точно от кой автор беше любимото ви стихотворение? Предлагаме ви ново, по-интересно и много по-полезно предизвикателство – 90 дни спорт.

Идеята е на онлайн инструкторката Руми Илиева от Фитнес Инструктор. В продължение на 90 дни тя ще ви предоставя безплатни тренировки, които можете да изпълнявате в домашни условия. Не ви трябват нито специални уреди, нито много време, нито каквито и да било средства. Трябва ви само хъс, ентусиазъм и воля. Предизвикваме ви! Отбелязвайте, че тренирате и следете кой друг участва с хаштаг #FitnessRum.

Какво точно представлява това предизвикателство?
В продължение на 90 дни до Коледа ще тренираме по пет пъти седмично. Целта е да не се пропуска нито една тренировка през тези три месеца, така че да започнем 2015 г. в най-добрата си форма и с изграден навик ежедневно да извършваме физическа активност. Тренировките са за изпълнение в домашни условия – от 5 до 30 минути. Защото дори и физическата активност да е само за 5 минути, се усеща разлика в това как се чувстваме през целия ден.[[quote:0]]Всеки делничен ден публикувам нова тренировка – видео с упражнения, които просто трябва да се изпълняват. Няма нужда от уреди, а само две гири, които може да се заменят с бутилки вода... и от инат всеки ден да се изпълни тренировката. Идеята е даже и да не ти се прави, да си кажеш “три месеца ще го правя”. А след това има огромна вероятност да стане добър навик.

Предизвикателството е затова – всеки човек да постигне нещо, а какво точно, се дефинира индивидуално. Имаме точки, които събираме, ако постигаме целите си, и с които си купуваме хранителни удоволствия – пица, спагети, торта или шоколад...

Защо се заемаш с това?
Според изследване за броя на неспортуващите хора в различни страни България е на първо място в Европейския съюз със 78%. Искам за три месеца да запаля 70 хиляди българи да започнат да се движат всекидневно даже и само за 5 минути. Разчитам на подкрепата на читателите да привлечем хора, които никога не са спортували, просто да опитат за 5 минути и след това да оценят как се чувстват през следващите часове. А позитивите са много: по-добро настроение, повече енергия, по-голяма работоспособност, подобряване на общото здраве, по-добър секс, повече желание за живот и забавления – все неща, които са важни за щастието. А нали целта на човек е да се развива и да е щастлив?

Има ли ограничения кой може да участва?
Всеки човек, който няма лекарска забрана за физическа активност, може да участва. Снимала съм всяка тренировка в два варианта – за начинаещи и за много тренирани. Всеки избира с кое ниво да се заеме. В тренировките показвам по-леки варианти на упражненията, така че има варианти за всички.

Защо 90 дни тренировки? Какво се случва с тялото за такъв период?
Целта е изграждане на навик, а това няма как да стане за няколко седмици или даже за месец. Тренировките не са антибиотик, че да усетиш ползата след 2 часа. Физическите упражнения проявяват основните си ползи си след по-голям период от време.

През първия месец обикновено има силна мускулна треска и ти се иска да не си се захващал, защото всичко те боли. Може да не се мине през този етап, но хората винаги искаме всичко на максимум и рядко някой слуша да започне постепенно, с по-леки упражнения, по-кратко (5-10 минути), и едва след като се адаптира, да премине към по-трудни упражнения и по-дълги тренировки. Тренировките, за които говоря, са високоинтензивни, т.е. в тях почти няма почивки. Целта е за 5 минути да се извърши колкото може повече работа. Затова 5 минути може да се сторят като 60 на начинаещите. Не искам да ги плаша, а да обясня защо само 5 минути са достатъчни в началото. Като спре мускулната треска, продължават с 10 минути и така нататък… Разбира се, ако имат желание.

През втория месец започваме да харесваме това мъчение. Вече няма мускулна треска и не лежим в локва пот на пода. Започваме да искаме още упражнения, защото тялото се е адаптирало към 5 минути стрес и вече не ги отчита като такъв. Все по-често сме в добро настроение. Започваме да ценим ежедневните физически усилия и се замисляме какво ядем.[[quote:1]]В началото на третия месец отражението във витрините е станало стройно. Кожата на лицето е по-чиста и гладка. Започваме да разказваме на близки и познати с какво сме се захванали. Опитваме се да ги убедим да опитат, но повечето не искат. Но все някой ще се запали – и ако това се случи, ще сме успели!

Възможно ли е и човек, който не е тренирал изобщо или е прекъснал за дълъг период от време, да се справи?
Разбира се, че всеки ще се справи. Имам и програма за суперначинаещи, която снимахме по европейски проект с Министерството на младежта и спорта. Тренировките са леки, приятни и дават резултат. Самото предизвикателство е в малко по-труден вариант, но всеки има право на избор.

Защо онлайн фитнесът е толкова популярен?
Защото пести време и средства и в същото време дава резултати. В зависимост от вида тренировка може да се постигат различни цели: подобряване на здравето, визията, намаляване теглото, изграждане на мускули. Подходящ е както за жени, така и за мъже, няма ограничения във възрастта, може да се използват мебелите като уреди. Всеки има например стол в дома си, върху който енергично може да се качва и слиза (невероятно аеробно упражнение) или начинаещите да сядат и стават (стяга бедрата, дупето и корема). Такива неща искам да покажа – простички и практични.

Коя е най-добрата мотивация за хората, които тренират сами вкъщи и могат да се скатават?
Ако направят 10 минути тренировка, след това ще са доволни от живота. Усещането е “и днес успях, постигнах нещо”. Ако пропуснат тренировка, ще се чувстват виновни и неуспели. Струва ли си да се чувстваш провален виновник заради 10 минути лежане на дивана? А и ако тренират ще са от онези 22% българи, които го правят! Никой не иска да е от масата... Нали искаме да сме различни? Ето възможност, за която не трябват нито средства, нито генетичен потенциал на професионален спортист.

Кои пет упражнения препоръчваш дори на тези, които са много заети и нямат почти никакво време?
Клек, напади, лицеви опори, набирания и бягане.

За или против тежестите?
Силно за! Но обичам и тренировки без тежести като йога и високо интензивна аеробика. От тежест до тежест има разлика. Жените много се страхуват от тежести, а носят деца по 15-20 кг – това не е ли тежест? После започват да тренират и си вземат гирички по 1-2 килограма. Дамската им чанта е по-тежка! Като ще тренираме 5-10 минути, нека да е ефикасно, да се изморим, да се изпотим, да останем без дъх. А не 5-10 минути да размахваме дамската си чанта...[[more]]Кои упражнения биха ни дарили с по-качествен секс или това е мит?
Не съм проучвала подробно тази тема... Но ми даваш идеи, с които ще привлечем хора за каузата тренировки. Ако кажеш на някого, че с тази тренировка ще подобри секса, ще тренира, и пара ще се вдига!