Момичешки тайни

Принципът на Сатурн, или как да превърнем Звяра в принц

Рубрика на Astrobooth за любители астролози...

Принципът на Сатурн, или как да превърнем Звяра в принц

Astrobooth е приложение за партньорски хороскопи, уникално със своя задълбочен и аналитичен астрологически подход. Представяме ви рубриката на Йосифа Архангелова от Astrobooth за любители астролози, която отговаря на нашите най-съкровени въпроси за връзките ни и взаимоотношенията с близките ни хора.

Планетата на Кармата, строгият учител, дори „злосторникът“, са все прозвища на планетата Сатурн. Един от символите му е Янус – двуликият бог, вгледан в миналото и настоящето едновременно (януари). Неслучайно Сатурн (Кронос) отговаря за времето, съдбата, авторитета, границите, връзката с реалността, реда и строгия перфекционизъм. Където се намира в картата ни, в този дом – област от живота ни, имаме високи стандарти, понякога много високи, и там трябва да полагаме най-много усилия, за да научим уроците на живота.

Той символизира Златния век на перфектния ред! Но тъй като не знае как да остарее и да се промени, не е признал и границите на собствените си авторитет и власт и така е предизвикал синовете си срещу себе си. По този начин, с война в семейството на боговете, е сложен край на Златния век. 

Как се печели битка с неговия двулик принцип на времето и съдбата, как се научават уроците в областта, в която е Сатурн в нашата карта, и на аспектите, в които участва?

На първо място с търпение и дисциплина. С много разбиране за хода на времето и приоритетите, които трябва да избираме и да следваме.

Лиз Грийн сравнява Сатурн със Звяра от „Красавицата и звяра“, когото трябва да приемем и да обикнем, за да стане принц. Той е двулик отново, груб и сякаш въплъщение на злото, но на старото алхимично зло, което съдържа в себе си качеството да се превръща в добро, парадоксално и езически (предхристиянски според Юнг). Или както става във вълшебните приказки.

Има една друга голяма сила на Сатурн – страхът. Той го управлява и е там, където нещата „ни се случват“, нямаме контрол, съдбата казва как ще продължим. И как се случва това всъщност: просто ние на съзнателно ниво „извикваме“ в съдбата си проявите на всичко, от което се ужасяваме и страхуваме. Този процес не е нито лош, нито добър, той просто се случва, работи, както нашето съзнание се свързва с подсъзнанието и с безсъзнателното в нас.

Като си дадем ясна представа за това, ще ни е по-лесно да разберем какво означава принципът на Сатурн. А именно: той не е лош или зловреден, а по-скоро мрачен и тежък, слага отговорности на раменете ни и сериозни мисли в главата ни. Кара ни да постоянстваме и да спазваме правила и традиции до перфекционизъм там, където се проявява.

Сатурн е в Козирог от 19 декември 2017 г. до 21 март 2020 г., когато преминава във Водолей. (От 1 юли 2020 г. до 17 декември 2020 г. ще бъде отново в Козирог – ретрограден, и после окончателно ще премине във Водолей.) Тук той ще изяви по парадоксален начин


своите качества в материалния земен план на живота и в представата ни за този план, с която работим в съзнанието си – т.е. степента на нашия реализъм. Той отговаря за нашата професионална реализация, способността за поемането на отговорност за властта, която упражняваме, сферата, в която доказваме способностите и компетенциите си. Там, където се създават материалните блага, където имаме постижения и собственост. Там, където ние имаме стойност спрямо групата, където създаваме стойност ние самите. Всяко едно занимание и напредък, поемане на отговорност в тези области ще дава резултат и ще е добро за нас през този период. (Можем да погледнем в кой дом или домове на наталната ни карта ще транзитира Сатурн през периода и да насочим натам силите си.)

Сатурн в Козирог има много от качествата на Сатурн в десети дом. Амбиции, постижения, положението в обществото ще са най-важни за нас сега. Какъв образ проектираме за себе си социално, как се изкачваме по стълбата на успеха.

В някаква област ще работим така здраво, че ще постигнем съвършенство – едно чудесно „отработване“ на влянието на планетата. Както и да „се консервираме“ без промяна в дадено отношение, да се „окопаем“ в традицията и правилата през този период! Сега, ако пътят в кариерата ни е избран добре, ще жънем реколта – практични придобивки; ако не сме верни и точни в призванието си, ще ни се наложи да сменим попрището и ще се трудим много, за да изградим авторитет на новото място. Сатурн прави промени там, където не сме сигурни, точни, посветени и според истинските си качества. Той не търпи измами, шикалкавене, празни приказки, двойно дъно, схеми. Но пък подкрепя смелите и посветените на работата и бизнес каузата си хора. Можем да изграждаме структури, да се катерим по йерархията, но просто, справедливо и с много реализъм и отговорност.

Със Сатурн в Козирог ще ни занимават остаряването, амбициите, инженерните науки, строителството и сградите. Бащинството, границите, планирането, правителството и управлението, опитът. В тялото това са скелетът, костите, зъбите и кожата; в държавното устройство са правилата и структурите и усилията за изграждането им. Промените в тези области ще са наложителни, неизбежни! [[more]] Амбициите ни в този период ще са толкова големи, че нашите усилия ще се „капитализират“ и в обществен план – и другите ще се ползват от изграденото от нас, за което сме поели отговорност и сме запретнали ръкави да доведем до успех и видими, доказуеми, реални резултати. Това са „подаръците“ на „стария учител“ Сатурн – ще им се радваме и ще ги разберем с делата в Козирог едва след март 2020 г., но те ще са големи и непреходни, трайни и удовлетворяващи. Ето че всяка трудност се отплаща. Тези резултати ще са сладки – но накрая!

Нека със старание се фокусираме върху материалните ценности за дългия период до 2020 г. Познаваме ли покорството и дисциплината на амбицията – типичен Сатурнов парадокс? Бог Янус ни казва „Търпи, в бъдещето ще имаш награда!“. Ако пропуснем този шанс, ако позволим на мързела да ни обземе, няма да имаме наградите и вечно ще съжаляваме, че сме изпуснали своя Златен век, че не сме превърнали своя Звяр в принц на съдбата си.

За детайлни лични прогнози за връзките и взаимоотношенията си свали Astrobooth приложението от App Store или Google Play или влез на www.astrobooth.com.