Неделен книжен клуб

"Продавачът на истории", Юстайн Гордер

Паяка е вундеркинд с необятно въображение и самочувствие, който генерира идеи за романи и ги продава на писатели из цяла Европа.

"Продавачът на истории", Юстайн Гордер

Юстайн Гордер си остава един от любимите ми норвежки писатели заедно с Ане Б. Рагде и Беате Гримсрюд. В книгите му винаги личи отпечатък от неговата огромна ерудиция и академична задълбоченост (Гордер е професор по философия в университета в Берген) и в същото време те са увлекателни, чудесно написани и необикновени. [[more]] Главният герой в "Продавачът на истории" с псевдоним Паяка е вундеркинд с необятно въображение и самочувствие, който генерира идеи за романи и ги продава на писатели из цяла Европа. Името на Паяка не е случайно, той наистина е изплел цяла мрежа от контакти в литературните кръгове, като клиентите му не подозират за съществуването на останалите. Както понякога се случва с много умните хора, Паяка е самотен, самодостатъчен, лишен от емпатия и почти всякакви нормални човешки чувства. Единственият начин да общува със света е като разказва истории. И трябва да призная, че разказаните в книгата негови сюжети ме накараха и аз мъничко да се влюбя в него.

Често ми се е случвало, когато чета някоя книга, да осъзная, че замисълът всъщност е много по-добър от изпълнението. Никога не ми е хрумвало обаче, че това може да се дължи и на факта, че идеята е измислена от един човек, а е описана от друг. И макар че в действителност това едва ли е вярно, книгата на Юстайн Гордер обезателно ще ви накара да се усъмните. Ами ако…