От А до Ям

От А до Ям: Първи стъпки в барбекюто

Някои писани и неписани правила систематизирах по-долу

От А до Ям: Първи стъпки в барбекюто

[[more]]Отдавна искам да мога да запаля барбекю, но след един кошмарен опит преди няколко години, така и не посегнах отново към дървените въглища и барбекюто ми стоеше с декоративна цел на терасата, подготвено за изхвърляне. Това лято имах възможност да пробвам отново, амбицирах се и няколко вечери подред се получаваше все по-добре. Днес вече съм готова и да напредвам (нов вид барбекю и оборудване плюс една от книгите на Франсис Малман) и да открия нова ера в храненето ни, посветена на този най-древен начин на готвене – над огъня.

Сигурна съм, че барбекюто не е „мъжка магия“, нито изконна мъжка територия и всеки може да се научи. Има няколко важни неща за печенето на скара, които се разбират веднага, а други ще се усъвършенстват с опита. Някои писани и неписани правила систематизирах по-долу.

1. Уважавайте съседите. Барбекю се пали в среда, в която няма да пречите на съседите си. На никой не му е приятно да тича, за да прибере чаршафи от простора, нито в хола му да се носи божествен аромат на скара, която няма да опита. Изберете място на завет, уверете се, че по пътя на пушека няма препятствия и действайте.

2. Избирайте качествени материали. Ако имате малко барбекю, избирайте по възможност по-малки парчета въглища. Винаги използвайте кубчета-стартери (при тях също има различни видове и качество, както и различна цена) за подпалки и не добавяйте хартия или съчки (получава се непоносм пушек от тази комбинация и е много изнервящо). Веднъж запалили кубчетата, просто следвайте инструкциите и поддържайте огъня. За 40 минути ще имате чудесна жар без участие на ръжен, веене с ветрило и т.н. Продават и специални, улесняващи запалването на въглищата, приспособления (например от този вид) - запалването е по-лесно, въглищата са на завет, пушекът е по-малко и времето за разпалване се съкращава. Преди да започнете, подгответе всичко и не забравяйте бутилка с вода под ръка.

3. Избирайте качествени продукти и се доверете на месаря. Питайте. Месарите не само режат месо, а и разбират кое месо за какво е най-добре да се използва - ще ви препоръчат онези части от животното, които са най-подходящи (обикновено такива, които имат кратко време за готвене).

4. Открийте мариноването. Мариноването на месо е чудесен начин не само да се овкуси, а и да се отпусне и омекне, а така също и намалява образуването на токсини по време на печенето. Мариноването обикновено се прави поне 6 часа преди печенето със зехтин, лимон, различни ароматни подправки. Никога не печете месо, току-що излязло от хладилника.

5. Печете, не изгаряйте. Барбекюто, когато въглищата са се разгорели и вече няма пламък, достига 300 градуса температура. Това означава, че месото ще се запечата бързо, а по-натам печенето ще става при намаляваща температура. Ако има изгорели части, те се отстраняват.

6. Никога не използвайте вилица! Вилицата е забранена - месото не се дупчи, защото всяко перфориране означава соковете да изтичат и да се губи от вкуса и сочността му. За обръщане използвайте щипки или шпатула.

7. Да солим, или да не солим – това е въпросът! Ако солите месото предварително, то трябва да е малко. Солта дехидратира и стяга месото, а това е най-големият враг на хубавото барбекю. Обикновено се соли малко и накрая на печенето (или се слага малко сол в маринатата).

Повече от Елена можете да намерите на фейсбук страницата Italian Days.