Начин на живот

Ранно море в Ларнака

Градът е разположен на южното крайбрежие на Кипър и има типичната за голям средиземноморски курорт атмосфера и архитектура.

Не съм и предполагала, че в началото на май ще се събуждам и от балкона си ще виждам море, но това се случи, макар и някак непредвидено за мен. Заедно с част от семейството си се оказах в третия по големина град на Кипър - Ларнака.

Градът е разположен на южното крайбрежие на острова и има типичната за голям средиземноморски курорт атмосфера и архитектура: високи хотели в бяло, многобройни заведения пред тях, крайбрежна улица с палми, плажна алея... Твърди се, че Кипър и Канарските острови са с най-добрия климат в света: дълго десетмесечно лято, зима само два месеца, която по крайбрежието е с температури, по-характерни за пролетта - 17-18 градуса.

Ларнака е построен върху руините на древния град Китион, където е роден философът стоик Зенон. Това е място с минало, започващо своята градска история през XIII в. пр. н. е. Легендата разказва, че внукът на Ной го построява и нарича с името си. Ахейци и финикийци са се надпреварвали в колонизацията му. Асирия, Египет и Персия го включват в своите предели.

Разрушаван е от земетресения през 76 г., 322 г. и 342 г. В последната нощ от престоя си ние също преживяхме два вертикалнаи труса, без особени последствия освен разбираемото притеснение.

Тук са били римляни, византийци, османци, британци. До соленото езеро, което видяхме само от таксито по пътя от и за летището, се намира загадъчната джамия, построена върху гроба на кърмачката на пророк Мохамед. Този мюсюлмански храм е трети по значение за изповядващите тази религия и се твърди, че в основата му има паднал метеорит. Комплексът е достъпен за посещения. [[more]] През XII в. с цел защита на града е построена крепостта, в която днес има и музей. Днешният й вид е от XVII в. - дело на османците. По време на британското владичество е използвана за затвор. Сега тук има изложени експонати, използва се за театрална сцена, може да се разходите и насладите на красотата на вътрешната й градина.

Наблизо е и църквата, носеща името на Св. Лазар - покровителя на Ларнака. Тази красива християнска сграда, построена от император Лъв VI през IX в., е приютила гроба на Лазар - възкресения от Христос мъртвец. Лазар, прогонен от родината си, се установява в Кипър, където става един от първите апостоли, както и първият християнски епископ на града.

Атина Авеню и плажът Финикудес са емблематични за курорта - чиста вода, палми, пясък... А когато вече не ви се стои на плаж, заведенията ви очакват - от питие до сериозно хапване, има от всичко и за всеки вкус. Всяка неделя на тази крайбрежна алея се организира арт базар, на който местни занаятчии и художници излагат произведенията си. В събота на градския пазар производители от околните села докарват прясна стока, плодове, зеленчуци, месо. Рибарите предлагат от улова си.

Дори и да не сте особено очаровани от поразхвърляния му вид, на града не може да му се отрече красотата на изгрева над залива, синевата на небето и перфектната улична настилка.