Изкуство

„Разделям двойки по домовете“ в Младежкия театър

Първата премиера на Младежкия театър този сезон

„Разделям двойки по домовете“ в Младежкия театър

Тази пиеса е като мимолетна афера с френски любовник – очарователна, елегантна, забавна и повърхностна. И макар на света да има по-важни и сериозни неща, не бихме си отказали това удоволствие.

Първата премиера на Младежкия театър този сезон е съвременна френска пиеса на Тристан Птижирар – текстът е само на две години и има номинация за наградата „Молиер“ в родината си. Това наистина е за отбелязване, имайки предвид с какво голямо закъснение обикновено идва у нас съвременната европейска драматургия. [[more]] Ерик (Михаил Билалов) е интересен чаровен мъж, който извършва за други хора една специфична услуга – прекратява връзките им в тяхно отсъствие. Това може да става съвсем мирно и любезно, а може и не съвсем – в крайна сметка всичко зависи от вкуса на клиента и ситуацията.

Ерик е професионалист и има голям арсенал от формули за раздяла. Но когато един непознат го изпраща при любовницата си за поредната раздяла, Ерик се изправя лице в лице с отдавна напусналата го любима (Искра Донова) и това буквално го оставя без думи. Малко по-късно на вратата се появява и разкаялият се любовник (Николай Луканов) и за една вечер това странно трио предстои да премине през всякакви откровения, спомени и признания. Съвсем достоверни и доста забавни са диалозите в пиесата, актьорите са безупречни, Михаил Билалов ми хареса много повече отколкото в „Името“ например. Финалът е неочакван и чудесен.

Трима актьори в една стая – на пръв поглед камерно представление, което обаче достатъчно добре изпълва с емоции и смях голямата зала на театъра. Усмихнато начало на театралния сезон.