Ретро

Роклите легенди: „Сабрина“ на Одри Хепбърн

Моделът е създаден от Живанши специално за Одри Хепбърн.

Една от големите мистификации в историята на киното е свързана с костюмите на Одри Хепбърн във филма „Сабрина“. Роклята, която Одри носи в този филм, става толкова популярна, че и до днес е известна под името „Сабрина“. Неин дизайнер е, разбира се, Юбер дьо Живанши, но години наред това е неизвестно за широката публика. [[more]] През 1953 г. Одри Хепбърн е в Париж и отива в ателието на Юбер дьо Живанши – вече достатъчно знаменит дизайнер, с молба да направи костюмите за предстоящия й филм. Става въпрос за филма „Сабрина“, разказващ историята на едноименната героиня – дъщеря на шофьор в много богато семейство, която е влюбена в един от господарските синове. За да избяга от несподелената си любов, непривлекателната Сабрина заминава за Париж, откъдето се връща истинска парижанка – небрежно елегантна, страхотно шик, облечена по начин, непостижим за американките. За да постигне този ефект, Одри има нужда от истински парижки дизайнер. Живанши се съгласява да ушие дрехите й за филма и с това поставя началото на сътрудничество и близко приятелство, което продължава до самата смърт на актрисата.

Художник по костюмите във филма „Сабрина“ е Едит Хед, тя дори получава „Оскар“ за този филм. Тя решава кой герой кога и какво да носи, както и отговаря за костюмите на всички участници освен за тези на Одри. До края на живота си Едит Хед настоява, че е автор на всички костюми в „Сабрина“ и носи цялата слава, а Живанши като истински джентълмен разкрива истината едва след смъртта й.

Филмът „Сабрина“ остава в историята на модата с няколко култови тоалета, като малката черна рокля е един от примерите. Моделът е създаден от Живанши специално за Одри Хепбърн. Тъй като тя била много слаба и ключиците й стърчали грозно, дизайнерът направил роклята високо изрязана отпред и с разрез на гърба. Кръстил го décolleté Sabrina. Презрамките били съвсем тънки и разкривали красивите рамене на Одри. [[quote:0]] През 1954 г. Одри Хепбърн печели наградата „Оскар“ за главна роля във филма „Римска ваканция“. На церемонията тя отива с въпросната рокля, но направена от Живанши в бяло и от дантела. Самата актриса е във всеки случай много по-очарователна и интересна от тоалета, който носи, така че личното й обаяние е причина всички жени моментално да започнат да мечтаят за същата рокля. Смята се, че това е първият случай на подобен маркетинг на церемонията – Одри директно повлияла върху продажбите на този модел. Днес актрисите получават огромни суми, за да облекат тоалет на една или друга модна къща на червения килим.

До края на кариерата си Одри Хепбърн носела във филмите си само дрехи на Живанши, до края на живота си се обличала при него. Единствената й печалба били безплатните дрехи и приятелството с един от най-великите дизайнери на Париж.