Неделен книжен клуб

С Маги Пашова в кухнята на модерната жена

Е, момичета, май е време да се замислим!

С Маги Пашова в кухнята на модерната жена

Достъпът до информация взе да изисква прекалено много от нас, просто за да... живеем. Това започнах да си мисля, четейки новата книга на Магдалена Пашова – „В кухнята на модерната жена.“ Предизвикателство е да се храниш правилно днес, когато невидимата заплаха от некачествената храна дебне отвсякъде. Маги обаче ни дава ценни съвети как да се ориентираме в морето от информация и дезинформация и да заложим на няколко прости принципа, които могат да променят философията и практиката на храненето ни. [[quote:0]] Някои от тях човек може да спазва сравнително лесно, за някои – трябва да положи специални усилия. В крайна сметка всичко се превръща в навик, твърди обаче Маги, макар да е съгласна, че от модерната жена се изисква прекалено много. Храненето обаче е в основата на здравето ни и прекалено много зависи от него, за да го оставим на заден план.

Хубавото на книгата е, че освен общи положения и конкретни рецепти, ни предоставя и няколко „базови“ такива, които гарантират внедряването на полезни храни в ежедневието ни – гхи, сурова туршия, кълнове, ядково мляко, безглутеново тесто. Не мога да не попитам Маги обаче как, при условие че днес най-големите причинители на хранителни проблеми са глутенът и прясното мляко, човечеството е оцеляло хилядолетия, на практика консумирайки основно хляб и мляко. Днешната храна, тази, която купуваме от магазина, няма нищо общо с онази от времената на екологичното отглеждане на животни и култури, ми казва Маги и аз няма как да не се съглася с нея за пореден път. [[more]] Признавам й, че някои от продуктите в книгата й не са ми познати, но се съгласявам да опитам да сготвя нещо с тях, тя обещава да ни каже откъде да се снабдяваме с най-екзотично звучащите. Хубавото е, че в нея има и най-обикновени рецепти, с най-обикновени продукти, което със сигурност ще изкуши дори и най-консервативно настроените сред нас. Моето лично откритие в тази книга е фактът, че любимита ми сурова туршия /зеленчуци, ферментирали само с помощта на сол/ е високо поставена сред храните, полезни за чревната флора.

Такива интересни неща може да откриете в книгата на Маги, докато тя готви новата си рубрика при нас, посветена на здравето на жената и семейството. Естествено, ще става дума и за храна - както вече изяснихме, здравето много зависи от това, какво има в нашата кухня и какво слагаме на масата.

Е, момичета, май е време да се замислим!

 

Магдалена Пашова е холистичен нутриционист и хранителен терапевт. Работи предимно с жени – бъдещи майки, жени с фертилни проблеми, със заболявания на репродуктивната система или просто с дами, които искат да се хранят по-добре и да повишат качествотo си на живот. Научете повече на www.zdravismagi.com и www.magipashova.com.