От А до Ям

Шоколадов чийзкейк

Много шоколадов и с плътен, топящ се по небцето вкус

Шоколадов чийзкейк

Дни преди Свети Валентин представям една уникално вкусна рецепта за чийзкейк, която винаги обира овациите на масата. Десертът наподобява шоколадова мус торта. Много шоколадов и с плътен топящ се по небцето вкус. Вече е в блога от почти 5 години, но модата му не отминава. Неслучайно е една от най-харесваните и предпочитани рецепти с над 37 000 преглеждания. :)

[[quote:0]]

За основата:
200 г шоколадови бисквити (1 1/2 пакет)
75 г разтопено масло

За пълнежа:
680 г крема сирене (използвах повече - 800 гр, 4 пакета Филаделфия Fitness или каквото друго откриете)
200 г кристална захар
3 яйца, на стайна температура
380 г натурален шоколад (може и една част от количеството да бъде млечен)
200 г пълномаслена заквасена сметана
1 ч.л. ванилов екстракт

За заливката:
200 г течна сметана - готварска
200 г натурален шоколад

За украсата:
свежи плодове - ягоди, малини, къпини, физалис

 

За приготвянето на чийзкейка използвах 26 см тавичка с откопчаващо се дъно и незалепваща повърхност. За да направите основата, натрошете на трохи бисквитите с блендер или ги натрошете на ситно с чук за пържоли, като ги сложите в найлонов плик. Сипете ги в купа, разтопете маслото, залейте и разбъркайте с лъжица, докато стане лепкава бисквитена смес. Покрийте дъното на тавичката със сместа, притиснете с помощта на лъжица. Приберете в хладилника за 20 минути, докато направите пълнежа.

На водна баня в купа сложете шоколада, като го натрошите на парчета, за да се разтопи. Бъркайте и след като се разтопи, оставете настрани. В купа сложете крема сиренето. С помощта на миксер разбийте сиренето на пухкав крем, сложете и 200 г захар. Разбъркайте добре. Сипете бавно разтопения шоколад и бийте на ниска степен. След като се хомогенизира, добавяйте едно по едно яйцата. Разбърквайте след всяко едно от тях добре. Добавете ванилията. Добавете заквасената сметана и разбъркайте. Сместа е готова, извадете тавичката от хладилника и изсипете сместа вътре. [[more]] Включете фурната на 180 градуса, сложете тавичката на средно ниво във фурната и печете 50-55 минути. Чийзкейкът е готов, когато центърът му е още леко течен при разклащане. Извадете и оставете да се охлади на стайна температура за около 1 час. След това приберете в хладилника и охладете поне 4-6 часа, но най-добре за 1 нощ.

За да направите глазурата, загрейте на котлона сметаната и сложете натрошения на парчета шоколад. Изчакайте да се разтопи добре и свалете от огъня. За да направите хубави стичащи се капки по ръба на чийзкейка, вземете лъжица и с нейна помощ в краищата започнете да слагате по малко от сместа, карайте така, докато завършите целия борд на чийзкейка. Най-накрая сипете 2-4 супени лъжици по средата и разтърсете добре, докато се смеси шоколадът. Не е нужно да използвате шпатула, просто наклонете наляво-надясно, напред-назад чинията с кейка и шоколадът ще покрие повърхността. Измитите и подсушени плодове наредете по повърхността за украса по ваш вкус. Ако не разполагате с такива, можете да сложите ядки, филирани бадеми или да украсите с пръски бял шоколад.

 

Дани е отскоро майка, кулинарен блогър е от значително по-дълго време. Обожава да пътува, обича хубавата храна и срещите с нови и интересни хора. Заспива с аромата на страниците на нова книга, буди се с чаша чай и с най-красивата усмивка – тази на сина си. Дани е автор на блогa Cooks and Bakes, където можете да откриете безброй вкусни изкушения, приготвени и споделени от нея с много любов и вдъхновение.