Изкуство

Шоколадовата Пепеляшка

"Шоколадовото момиче" е любимата ми картина в Дрезденската художествена галерия

Шоколадовата Пепеляшка

"Шоколадовото момиче" (Das Schokoladenmädchen) е любимата ми картина в Дрезденската художествена галерия и едно от най-популярните изображения върху всякакви сувенири, които могат да се купят оттам. Тази картина е толкова различна по цвят и настроение от абсолютно всичко друго наоколо, че със сигурност е оставила незабравимо впечатление у всеки, който я е виждал. Всъщност тя има и своята знаменита история, която може би е напълно измислена, но затова пък звучи чудесно. [[more]] Картината е нарисувана през 1745 г. от Жан Етиен Лиотар. Самият художник бил голям пътешественик и човек с подобаващо за професията си въображение, така че нищо чудно историята зад картината да е истинска. Твърди се, че момичето, което носи чашата с горещ шоколад, е Ана Балтауф – наследница на обеднял дворянски род, която била принудена да работи като сервитьорка. Един ден в заведението влязъл принцът на Лихтенщайн и си поръчал горещ шоколад, най-модерната напитка във Виена по онова време. Той се влюбил в сервитьорката и се оженил за нея напук на семейството си, след което поръчал портрет на жена си именно в този вид, в който я видял за първи път. Може би заради сантиментите на принца картината е толкова светла, бяла и чиста, съвсем нетипично за рисунките от онази епоха.

Разбира се, има достатъчно много източници, които твърдят, че Ана Балтауф била обикновена слугиня, достатъчно хитра и амбициозна, за да завърти главата на един принц. В крайна сметка се знае, че двамата живели дълго и щастливо, принцът останал верен на съпругата си и й завещал цялото си богатство. Каквато и да била по произход Ана, тя определено не била глупава жена.

Картината е част от дрезденската колекция от 1765 г. насам и е напускала галерията само през войната, когато заедно с други произведения на изкуството поема към Австрия, за да стане част от музея на Хитлер. Историята по спасяването й е абсолютно чудо.

"Шоколадовото момиче" е известно и с друго – това е първата в света запазена търговска марка, още от края на ХІХ век и до днес образът й краси шоколадовите продукти Baker. Всички съставки са налице, както подобава на легендата – красота, мистерия и богатство.