Ретро

Най-великият фризьор на Холивуд

Сидни Гиларов работил в Холивуд почти половин век – от 1934 година до края на 70-те, и бил не просто личен стилист, а доверено лице и най-близък приятел на най-големите звезди на киното. Прическите, които измислял за тях, станали легендарни и ги имитирали милиони жени по света.

Най-великият фризьор на Холивуд

Дизайнерите по костюмите в Холивуд си имат своя отделна награда Оскар и признанието на гилдията, гримьорите – също, а фризьорите остават анонимни. Но не и този. Сидни Гиларов работил в Холивуд почти половин век – от 1934 година до края на 70-те, и бил не просто личен стилист, а доверено лице и най-близък приятел на най-големите звезди на киното. Прическите, които измислял за тях, станали легендарни и ги имитирали милиони жени по света. [[quote:0]] Сидни и до днес се счита за най-великия фризьор, работил в киното някога. Той бил първият, чието име започнали да изписват в надписите на филмите. На него разчитали за прическите си Грета Гарбо, Елизабет Тейлър, Джоан Крофорд, Лайза Минели, Хеди Ламар, Марлене Дитрих, Ава Гарднър, Шърли Маклейн, Вивиан Ли, Грейс Кели, Мерилин Монро, Франк Синатра, Кларк Гейбъл, Марлон Брандо, Джеймс Дийн, списъкът е безкраен и включва всички повече или по-малко знаменити личности в киното през 20 век.

Сидни Гиларов е роден през 1907 година в Лондон в семейство на руски евреи. На 14 години той отива в Ню Йорк и започва да работи във фризьорски салон, като първоначално мете пода. На 16 вече има своя клиентела, а когато става на 18 години, на практика всички клиентки на салона искали да ги подстригва той. Холивудската звезда Клодет Колбер също чула за знаменития „Мистър Сидни“ и го посетила в салона му на Пето авеню в Ню Йорк. Той я подстригва с бретон и с тази прическа тя става знаменита и я запазва до края на живота си. Изобщо Сидни имал безпогрешно око и веднага определял какъв цвят и прическа отиват на жените – той направил Джийн Харлоу и Мерилин блондинки, подстригал Луиз Брукс на каре и направил тази прическа световно известна. Джоан Крофорд толкова държала на него, че в договорите й с киностудиата имало клауза, че трябва да й бъде осигурен самолет до Ню Йорк всеки път, когато трябва да ходи на фризьор. Скоро шефовете на Метро Голдуин Майер решили, че ще им е по-евтино ако Сидни дойде в Холивуд. И така, той се преместил в столицата на киното. [[more]] Сидни Гиларов бил изключително елегантен и очарователен мъж, но най-важното – бил абсолютно дискретен. Той знаел всичко за всички, но не споделял с никого. Сидни бил последният човек, говорил с Мерилин Монро – тя му се обадила в нощта на смъртта си, но той спял и само промърморил „Късно е, Мерилин“ и затворил телефона. На него се обадила най-напред за утеха Елизабет Тейлър, когато мъжът й Майк Тод загинал при самолетна катастрофа. В нощта, когато Джоан Крофорд получила Оскар – болна и на легло, верният Сидни бил при нея в спалнята й. Него извикала Грейс Кели да направи прическата й за сватбата с принц Рение.

Филмите, за които е работил са стотици, но най-известните са „Магьосникът от Оз“, „Бен Хур“, „Някои го предпочитат горещо“, „Джентълмените предпочитат блондинки“, „Отнесени от вихъра“, „Абитуриентът“, „Бебето на Розмари“. Но най-голямото му постижение били перуките за филма „Мария Антоанета“ през 1938 година – за да ги направи, Сидни ходил в Париж да проучва картините и архивите от съответната епоха. Всяка перука била различна от другата, в някои имало вплетени цели клетки с пойни птички.

В онези далечни времена, въпреки голямата си слава, Сидни Гиларов имал труден личен живот. В Холивуд той криел непрекъснато, че е евреин и че е гей. Все пак влиятелните му приятелки помогнали правителството да му разреши да си осинови дете – той бил първият неженен мъж, на когото изобщо се давало такова разрешение. Сидни осиновил три момчета, след киното работил дълго в телевизията и за частни клиенти и умрял в съня си на 90 години, отнасяйки завинаги тайните на Холивуд.