Изкуство

"Син жасмин"/ Blue Jasmine на Уди Алън (2013)

Кейт Бланшет е удивителна, красива и вълнуваща жена. А Уди Алън е от великите режисьори, които никога не се страхуват да показват на екрана своето обожание към актрисите музи. В този филм Кейт Бланшет е също толкова незабравима, колкото са били за Уди през годините Даян Кийтън или Миа Фароу.

"Син жасмин"/ Blue Jasmine на Уди Алън (2013)

Кейт Бланшет е удивителна, красива и вълнуваща жена. А Уди Алън е от великите режисьори, които никога не се страхуват да показват на екрана своето обожание към актрисите музи. В този филм Кейт Бланшет е също толкова неустоима, колкото са били за Уди през годините Даян Кийтън или Миа Фароу.

Жасмин е богата нюйоркчанка, чийто мъж се оказва измамник и неверен съпруг. Внезапно обедняла след обезателния нервен срив и престой в клиника, тя отива да живее при сестра си в Сан Франциско. Разбира се, багажът й е опакован в дузина куфари Вютон с монограм, чантата й е Hermes и струва петцифрена сума, а дрехите й са от Chanel (лично Карл Лагерфелд е изпратил дрехи за Кейт Бланшет, негова любимка). [[quote:0]] Въпреки този видим просперитет и добре отработените маниери, Жасмин няма и един долар и е принудена да работи като секретарка, да се бори с компютъра, да понася ухажванията на мъже с лоши прически и грозни ризи и да живее в апартамент с ниски тавани – какъв кошмар! Пропастта между реалността и мечтите е запълнена с водка и ксанакс.

Кейт Бланшет е просто изумителна в ролята на тази съвременна Бланш Дюбоа, която дори в своя абсолютен егоизъм и неврози на ръба на лудостта, ни кара да я харесваме и да й съчувстваме. Сали Хоукинс е очарователна в ролята на симпатичната и наивна сестра Джинджър, а любимецът ми Питър Сарсгард е както винаги на ниво, безупречен в ролята на Дуайт – рицарят спасител на Жасмин.

В история като тази е много лесно и изкушаващо да се раздават присъди и да се подсказва поука, затова мъдрият Уди е оставил това изцяло на зрителите си. На излизане от пълната зала 1 на НДК чувах около себе си най-различни коментари. И може би това, че всички говореха развълнувано за филма, е най-добрият финал.