Изкуство

"Лудетини"

Истинското приятелство винаги е в някаква степен една споделена лудост.

"Лудетини"

Две смахнати приятелки – едната руса, другата чернокоса. Едната е непрекъснато щастлива. Другата е непрекъснато нещастна. Да, те и двете са луди, защото в пъстрия живот никой не може да е безпричинно екзалтиран или потиснат без прекъсване. Безкрайно е само приятелството – женското приятелство, което ни дава и смисъл, и спасение. [[more]] Филмът "Лудетини" е едно от случайните ми попадения на последния София Филм фест. Избрах го само заради Валерия Бруни-Тедески, която обичам и гледам предано още от времето на 5х2 на Озон, и на петата минута вече знаех, че това е един от моите филми.

Беатрис (Валерия Бруни-Тедески) и Донатела (Микаела Рамацоти) са пациентки в санаториум, който е всъщност клиника за душевно болни, но такива, които са почти нормални, докато си пият хапчетата. Беатрис е бивша съпруга на адвокат, интелигентна и стилна жена с вкус към красивия живот. Тя говори, без да спира, и винаги е пълна с истории, идеи и емоции. Донатела е точно обратното – мълчалива, недодялана, татуирана обилно с имена и символи ("купи си тефтерче и си записвай тези неща", й предлага Беатрис по някое време).

Двете бягат от клиниката почти на шега, но животът навън е винаги по-интересен и пълен с нови предизвикателства. За Беатрис не е проблем да уреди пътуването им до всяка точка на Италия – очарованието й действа почти безпогрешно дори върху бившия й съпруг. В нея има някаква целеустременост и пламък, които са неистови и заразителни буквално до лудост.

Без да оправдава героините си или да вмъква в историята нереални и прекалено захаросани обрати, Паоло Вирдзи представя двете жени по начин, който ги прави близки и симпатични на зрителя. Особено трогателна е историята на тяхното приятелство – близост, родена между две жени, на които обществото гледа с леко подозрение. В крайна сметка истинското приятелство винаги е в някаква степен една споделена лудост. Аз и приятелките ми отлично знаем това. Прекрасен момичешки филм, който тръгва по екраните от 5 май.