Изкуство

София Филм Фест: "Наследството на Алекзандър Макуин"

Днес, когато модата все по-често бива наричана дело на стилисти, а не на дизайнери и революционери, за Макуин вече просто няма място.

София Филм Фест: "Наследството на Алекзандър Макуин"

Избрах си достоен финал на юбилейния 20-и кино фестивал – документален филм за Алекзандър Макуин, вглеждащ се в последните му две колекции, които са абсолютно въплъщение на артистичния гений във всяко едно отношение – като идея, изпълнение и ефект.

"Наследството на Алекзандър Макуин" проследява отблизо двете му последни колекции дамска мода, една мъжка и недовършените модели, които бяха показани броени дни след смъртта му. Разнищени до последната подробност, на моменти излишно спекулативно, моделите от "Рогът на изобилието" и "Платоновата Атлантида" са показани отблизо и достатъчно дълго, за да разкрият неговия гений и без думи. Измислени и създадени в рамките на една календарна година (2009 г., предшестваща смъртта му), тези две колекции са толкова различни и дори противоречащи си една на друга, колкото са двете спрямо почти всички негови предишни творения. [[more]] "Рогът на изобилието" с преувеличените пепити, черни птици, огромни фльонги, феноменални кройки, шумолящи тафтени поли и прочутите червени устни, дело на Питър Филипс, е може би най-любимата ми колекция на Макуин. Митът за Атлантида с неговите жени-амфибии, обути с култовите обувки "Армадило" и облечени в рокли, ушити от плат, който използва мотиви от сателитни снимки на океаните, е като горчиво и страшно пророчество за едно бъдеще на земята, към което неотклонно вървим.

Потресаващо красиви и актуални, дрехите на Макуин днес изглеждат също толкова впечатляващи, колкото са били и в момента на създаването им. Филмът завършва с първата колекция на Сара Бъртън за модната къща - нещата й са талантливи и хубави, просто хубави.

Днес, когато модата все по-често бива наричана дело на стилисти, а не на дизайнери и революционери, за Макуин вече просто няма място. И ако филмът услужливо напомня, че историята на модна къща "Макуин" продължава, то епохата на модата на Макуин, уви, е свършила окончателно.