"Спасяването на Франческа" или да откриеш себе си

"Спасяването на Франческа" или да откриеш себе си
СПОДЕЛЕТЕ ТАЗИ СТАТИЯ

Винаги съм била почитателка на young adult литературата (и колкото и да искате да ме поправите, че правилното е "за подрастващи", всъщност течението книги за млади читатели и на български вече се наложи в този вариант или като "янг адълт литература"). Надявам се дори когато стана бабка, пак да се наслаждавам на тези четива. Но тези романи се възприемат по различен начин според възрастта, безспорно е. Докато навремето забелязвах само връзката на главната героиня с любимия й или с приятелките й, днес все по-голямо внимание ми правят отношенията между майките и децата. Затова и "Спасяването на Франческа" от Мелина Маркета ми хареса толкова.

Децата нямат нужда от идеална, а от щастлива майка.
Романът ясно показва каква важна роля имат родителите в живота на подрастващите, дори и младежите да не искат да го признаят открито. Маркета описва как се променя светът на 16-годишната Франческа, след като майка й изпада в депресия. Същата тази майка, която й е досаждала с вечни съвети за живота, месила се е във всяко решение за училище, била е свръхзакриляща и всячески се е опитвала да е готина. Франческа винаги се е дразнела от прекаленото й внимание и вечното желание за контрол. Но когато всичко това изведнъж изчезва, се оказва, че то не просто липсва на момичето, а срива психиката й. Защото децата всъщност имат нужда от граници и от това някой да ги брани безпрекословно – така се чувстват сигурни, въпреки че с всички сили се борят срещу ограниченията.

Тази книга затвърди мнението ми, че колкото и тийнейджърите да се оплакват от възрастните, те имат необходимост от всяка забрана, от всяко ограничение, от всеки опит за контрол от страна на един все пак любящ и разумен родител. "Спасяването на Франческа" ми хареса и защото показва още нещо много важно – децата нямат нужда от идеалната майка, от тази, която е вечно на разположение, от тази, която е готова да направи всичко за тях. Напротив, нуждаят се единствено от майка, която да е щастлива, да е доволна от себе си и да е изпълнена с ентусиазъм за живот. Разбира се, те няма да го признаят и ще мрънкат, ще се оплакват, но дълбоко в себе си ще са спокойни и щастливи. Така че няма нужда да се опитваме да сме перфектните родители, нито да се стремим да сме 24 часа на разположение. Просто трябва да помислим за себе си, за собствените си желания и да възпитаме деца, които също на първо място уважават своето право на щастие. Всъщност "Спасяването на Франческа" като че ли е първият ми досег с австралийската литература. Мелина Маркета се оказа едно от най-известните имена в нея, а фактът, че дълги години е работила като учителка, е само плюс за опита й да пише young adult романи. Разбира се, като книга от тази категория, и "Спасяването на Франческа" обръща внимание на сложните взаимоотношения между момичетата и момчетата в странния период на пубертета. Плюс е обаче, че не е засегнат единствено любовният аспект на тези отношения, а са представени теми като равенството между половете, приятелството между момичета и момчета и най-важното – как човек намира своето място в обществото. Как въпреки самотата, неувереността, училището, което понякога е по-опасно от джунгла, едно момиче успява в крайна сметка да постигне най-важното – а именно да намери себе си.

Бела много трудно определя себе си чрез прилагателни, хобита или факти, които би трябвало да разкриват същността й. Достатъчно променлива е, че да изненада дори себе си и в същото време достатъчно постоянна, че да не се отказва от нещата, които истински обича. А истински обича да чете, да посещава непознати места, да се запознава с нови хора, да пие чай, да се събужда в слънчеви стаи, да гледа хор...