Неделен книжен клуб

Стогодишната леля, която изчезна

Написана прекрасно, със старомодно внимание към всяка дума.

Стогодишната леля, която изчезна

Чели ли сте „Стогодишният старец, който скочи през прозореца и изчезна“? Всъщност великият Греъм Грийн е написал тази книга много по-рано и тя се казва „Пътешествия с леля ми“.

Героят на книгата Хенри Пулинг е пенсиониран управител на банков клон, стар ерген и типичен английски джентълмен, каквито днес се срещат само в книжките. На погребението на майка си Хенри се запознава със своята възрастна, ексцентрична и богата леля и от този ден нататък нищо в живота му няма да е същото. [[more]] Пътешествията на Хенри изобщо не са само географски, макар че той и леля Огъста стигат до Истанбул, Париж и Уругвай. Много по-разтърсващи за Хенри са емоциите, които тези пътешествия му носят и които променят завинаги неговата представа за приключения, щастие, любов и семейство.

Написана прекрасно, със старомодно внимание към всяка дума, със страхотно красиви сентенции на места и огромна любов към всички герои, това е една книга за света такъв, какъвто отдавна вече не съществува. И това е най-голямото пътешествие за читателя.