Изкуство

Свобода в Бремен. Госпожа Геше Готфрид

Госпожа Геше Готфрид е далечна пра-родителка на Телма и Луиз, жена за която свободата е висша ценност и която има смелостта да постави своето щастие над общественото мнение.

Свобода в Бремен. Госпожа Геше Готфрид

Всичко, което тази пиеса предлага е разказано в анонса и се съдържа в очакването за нея. Произведение на скандалния Фасбиндер, известен със своите крайни, брутални герои, написано по истински случай и разказващо за жена, която убива семейството си систематично и целенасочено.

Целта оправдава средствата. Може би дори и в този случай или поне според автора. Госпожа Геше Готфрид е далечна пра-родителка на Телма и Луиз, жена за която свободата е висша ценност и която има смелостта да постави своето щастие над общественото мнение. Действието се развива през 19-ти век, когато за жените да имат мнение, чувства или професия е напълно недопустимо. Госпожа Готфрид има и трите и ги отстоява с цената на всичко. Много висока цена.[[more]]Силно стилизиран и изигран с неестествени интонации и пози, спектакълът е намерил точният начин да покаже този концентриран текст. Много добра сценография и чудесни костюми на Петя Боюкова. Актьорите се справят подобаващо – Александра Василева е в главната роля, с доста внушителен поддържащ актьорски състав като за камерна сцена – още десет човека имат по-малки роли в пиесата. От тях само Николай Урумов изглежда напълно убедителен и не преиграва и за миг.

Премерено дълга и доста буквална, това е пиеса, в която Добро и Зло определено са с главни букви. И дори да си мислим, че и без това ги различаваме отлично, може би все пак не е така.