Ретро

Сюзън Сарандън срещу Джесика Ланг или враждата на века

Тази пролет предстои да видим минисериала "Вражда"

Годината е 1961-ва и на снимачната площадка на „Какво се случи с Бейби Джейн?“ се срещат двете най-велики актриси на Холивуд – Джоан Крофърд и Бети Дейвис. Двете се мразят неистово и си вредят с размах, достоен за примадони от златната ера на Холивуд. За техните сблъсъци и интриги се носят легенди и до днес. Тази пролет предстои да видим всичко това в минисериала „Вражда“, в който ролите на двете някогашни легенди се изпълняват от две сегашни такива. Сюзън Сарандън се превъплъщава в образа на Бети Дейвис, а Джесика Ланг – в този на Джоан Крофърд.

Бети и Джоан са истински звезди, каквито в киното отдавна вече няма. И двете са родени в началото на миналия век, като за отбелязване е, че Джоан Крофърд успявала да крие възрастта си до края на живота си – и до днес се спори през коя година е родена. И двете произхождат от малки градчета, и двете се снимат в киното под псевдоним, сменят по няколко съпрузи и се борят за кариерата си с всички средства във време, когато студиата напълно управляват актьорите, а жените нямат работа в тази професия след 40-годишна възраст. Може би именно нещата, които ги свързват, водят до тяхната омраза. [[quote:0]] Джоан Крофърд се ражда под името Люсил Фей Лесюр на 23 март някъде между 1904 г. и 1908 г. Мечтата й била да стане танцьорка, но попадайки в Холивуд, веднага била наета с постоянен договор и през 30-те години не отстъпвала по известност на Грета Гарбо и Марлене Дитрих. Започнала да се снима в нямото кино, но промяната към озвучени филми била добре дошла за нея, защото имала много красив дълбок глас.

Джоан Крофърд не била най-великата актриса на своето време, но се снимала толкова много, била изключително елегантна и стилна, че безспорно останала като символ на онази епоха. Тя била доста ексцентрична. През целия си живот отговаряла лично на всички писма от почитатели, което й отнемало огромна част от времето. Не връщала отговор само на съучениците си от гимназията, които я тормозели в училище.

През 1942 г. се съгласила да замести Карол Ломбард на снимки, след смъртта на Карол в катастрофа. Хонорара за тази роля Джоан превела на Червения кръст и моментално уволнила агента си, който си удържал полагаемите 10%. Тя имала мания за чистота и си миела ръцете на всеки 10 минути, пушела само от пакет с цигари, който не е докосван от друг, и винаги сама миела банята, дори в най-луксозните хотели. Последният й (четвърти) съпруг бил президент на PepsiCo и тя спряла да се снима в киното, за да работи в компанията, където останала до смъртта си, непрестанно обикаляйки страната с 15 куфара тоалети. [[quote:1]] Бети Дейвис е родена през 1908 г. и с право е смятана за една от легендите в професията. Тя е първият човек в киното, номиниран 11 пъти за наградата „Оскар“, като между 1939 г. и 1948 г. била номинирана абсолютно всяка година! Тя е главната актриса във филма „Всичко за Ева“, който заедно с „Титаник“ и „Ла ла ленд“ е с 14 номинации за „Оскар“ – само три такива филма има във вече 89-годишната история на наградите.

Бети Дейвис не била красива по стандартен начин и е известно, че когато от киностудиата пратили шофьор да я прибере от гарата, той се върнал сам, защото от влака не слязла нито една жена, приличаща на кинозвезда. Затова пък Бети имала железен инат и труден характер. Тя отстоявала правата си в студиата „Уорнър“ толкова упорито, че я наричали „четвъртия брат Уорнър“. През 1935 г. тя дори дала братята Уорнър под съд и така ги принудила да й дават подходящи роли на силни, борбени жени. [[more]] През 1961 г. и двете актриси вече отдавна не били в първа младост и не можели да се похвалят с изобилие от роли. Бети Дейвис дори пуснала обява във вестника: „Търся работа“. По-късно казвала, че е наета във филма по тази обява. Историята във филма, разказващ за омразата между две сестри, била в унисон с настроението на снимачната площадка. Може би затова филмът се получил толкова убедителен. Бети Дейвис отново била номинирана за „Оскар“, а Джоан Крофърд навсякъде агитирала срещу тази номинация.

Джесика Ланг и Сюзън Сарандън са едновременно поласкани и ужасени, че влизат в кожата на толкова знаменити образи. Двете признават, че особено трудно е било пресъздаването на сцените от филма за Бейби Джейн, защото е трябвало да наподобят напълно жестовете и гласовете на Бети и Джоан. Сюзън Сарандън слушала записи на Бети Дейвис седмици наред. Резултатът без съмнение ще е забележителен и нямаме търпение да го видим!