Изкуство

"Табу"

Струва ми се, че "Табу" вдига летвата за 2017 г. толкова високо, че едва ли някой ще успее дори да я докосне.

"Табу"

От месеци IMDb ме бомбардира с анонси (плакат, на който Том Харди е в профил като... безплътен череп с нахлупен цилиндър) за "Табу". Това е британски сериал на Стивън Найт (Peaky Blinders) и бащата на Том Харди (!) Чипс Харди. От първите две серии съм в ням възторг (заедно с останалите, дали рейтинг 9.2 в IMDb) и кататоничен ступор. Струва ми се, че "Табу" вдига летвата за 2017 г. толкова високо, че едва ли някой ще успее дори да я докосне.

Джеймс Кейзая Дилейни (Том Харди) е отдавна изчезнал (уж безследно и окончателно) дивак (бил е в Африка при канибали). Появява се за погребението на абсолютно откачения си баща, аутсайдер и маргинал, притежавал някога успешна корабна компания, който в последните си години е палел огньове по Темза, танцувал е и е говорел със... сина си (през хиляди мили!). В началото Джеймс заравя нещо в калта на крайбрежието, а след това, мършав, жилав, но мускулест, татуиран по тялото и лицето и с дълбок белег под едното от двете светещи с луд блясък над хлътнали бузи, остри скули и мъжествени впечатляващи черти очи, се изтъпанчва и си иска наследството. [[quote:0]] В завещанието, прочетено от хлъзгавия и двуличен семеен адвокат със сипаничав лик, Джеймс е посочен за единствен наследник. На сестра му Зилфа Гиъри (Уна Чаплин, да ви кажа ли на кого е внучка?), крехка, грациозна, бледа и хубава (имала забранена кръвосмесителна връзка с брат си, боготворящ я и досега), не е оставено нищо. Това вбесява съпруга ѝ Торн Гиъри (Джеферсън Хол), широкоплещест алчен избухлив примат с изискан вид. То няма и кой знае какво освен един порутен офис на кейовете, зает от пресметливата и предприемчива хърбава, но прелъстителна проститутка Хелга (Франка Потенте, къде се изгуби) и нейните пачаври. Ала това е само на пръв поглед.

Лукавият и хитър старец някога е купил (срещу мъниста и пиячка) носа на пролива Нутка, който в момента (в Холандия текат преговори за мир между САЩ и Великобритания, сещате се коя година е и какъв е политическият контекст) е безценен. Оттам ще минава търговията за Китай! "Източноиндийската компания" (по-силна от държави и цели нации) е хвърлила око на този имот (вече е подкупила Торн Гиъри) и в лицето на демоничния си ръководител сър Стюарт Стрейндж (Джонатан Прайс, помните ли "Бразилия"?!), скован и надут, жесток и безмилостен аристократ, е неприятно сюрпризирана от отказа на наглия и насмешлив Джеймс. [[more]] Следва план за ликвидиране (тези хора не приемат "не" за отговор) с екзотични ловки наемни убийци. На сцената са и хапливият и кокалест ерудиран верен прислужник (като изваден от "Батман") на семейство Дилейни Брейс (Дейвид Хайман), американският шпионин Дъмбъртън (Майкъл Кели от House of Cards), свирепо кълбо от нерви, мръсният, тантурест, зъл и дебел ковач с татуирана обръсната глава Атикъс (Стивън Греъм), посредник за мокри поръчки, който педантично си записва в мазно тефтерче чудесата на света, и екстравагантната и изкусителна порочна актриса Лорна Боу (Джеси Бъкли), която твърди, че има законен брак с покойния ненормалник.

Малкият честолюбив упорит човек Джеймс Дилейни, бивш роб (упс, изпуснах се) и другар на канибали и магьосници, безстрашен куражлия и самотник, но с природен интелект, остър ум и перфектно обмислена стратегия - срещу задоволените до безразличие и презрение затлъстели, безочливи и надменни лицемерни нечестни богаташи (държащи в джоба си политическа власт, аристокрация, дори висши членове на кралското семейство) и самоуверени властелини на света. Кой ще победи?

 

Боян Атанасов е жива софийска легенда, човек на живота, на киното, на театъра, на музиката. Само който не го познава, само той не се е впечатлявал от неговите енциклопедични знания в гореизброените области и не само в тях. За наша радост Боян има собствен блог, статии от който публикуваме при нас с неговото любезно съгласие. Останалите му титанични материали можете да откриете тук.