От А до Ям

Тарталети с ягоди, ванилов крем и мента

Сладкишите, които обожаваме

Тарталети с ягоди, ванилов крем и мента

Обожавам тарталетите и винаги се изкушавам, когато ги видя. Най-много обичам тарталети с ванилов крем, ягоди или малини.

Днес ви предлагам една изключително вкусна рецепта, която е взаимствана от блога на Йоана, като ваниловият крем не е спрямо оригиналната рецептата. Хубавото е, че приготвянето им се оказа сравнително лесно и независимо, че това беше първият ми опит, резултатът беше повече от задоволителен. Със сигурност тази рецепта ще бъде включена в репертоара от сладкишите, които обожавам.

[[quote:0]]

За тестото:

160 г брашно
1/2 ч.л. сол
2 ч.л. ситно нарязана свежа мента
120 г студено масло
4 с.л. студена вода
хартия за печене

Начин на приготвяне:

Пресявате брашното в купа, добавяте солта, ментата и маслото. Омесвате сместа с ръце, за да получите хубава ронлива смес. Добавяте водата и продължавате да месите с ръце, докато получите хубаво и хомогенно тесто. Ако е необходимо, добавяте още малко вода. Оформяте тестото на топка, завивате го във фолио и го слагате да стегне в хладилник за около 30 мин.

След като тестото престои в хладилника, го изваждате и го разделяте на две. Разточвате го с точилка, на предварително набрашнен плот, на тънка кора. Оформяте кръгчета с диаметър, който е с малко по-голям размер от този на формичките за тарталети, които ще ползвате. Всяко кръгче тесто се слага в предварително набрашнената формичка и хубаво се притиска, за да приеме формата й.

Изрязвате кръгчета от хартия за печене с размера на формите за тарталети, които ще ползвате. Поставяте всяко кръгче от хартия върху тестото и слагате бобени зърна докато запъните цялата форма. Това ще гарантира запазването на формата на кошничката за тарталети, докато я изпичате.

Печете в предварително загрята на 200 гадуса фурна за 10 мин., след което махате хартията и бобените зърна, докато тестото се зачерви леко.

Изваждате от фурната. Оставяте да се охладят и след това вадите готовите кошнички за тарталети.

За крема:

200 г масло
200 г пудра захар
3 ч.ч. прясно мляко (600 мл)
6 препълнени супени лъжици брашно (с връх)
3 малки пакетчета ванилия
2 жълтъка
2-3 с.л. ром

Начин на приготвяне:

Изсипете 2 ч.ч. прясно мляко (400 мл) в средна по големина тенджерка и го оставете да кипне. В купа смесете останалото мляко (200 мл) с брашното и разбъркайте. Към сместа започнете да добавяте горещото прясно мляко на фина струйка, като през цялото време разбърквайте с миксер на средна мощност. След като хубаво разбиете сместа, я върнете в тенджерката на котлона. Пуснете го на слаб огън. Бъркайте постоянно с дървена лъжица, докато се сгъсти много хубаво и сместа започне да стяга много. Трябва да бъркате постоянно, за да не загори на дъното. В момента, в който сте готови, махнете сместа от котлона и я сложете да се охлади до стайна температура.

Разбийте в купа маслото с пресятата пудра захар, докато получите хубава пухкава смес и маслото побелее. Това ще ви отнеме около 10 мин. и е много важно за приготвянето на кремове за торти.

Когато брашненият крем се охлади напълно, го добавете към разбитото масло с миксер до получаването на хубав, гъст и хомогенен крем. Добавете жълтъците. В случай че се притеснявате кремът ви да не стане воден, добавете само един жълтък. Прибавете ванилията и 3-те лъжици ром. Разбийте с миксера и ще поучите прекрасен и много вкусен гъст и пухкав крем.

За ягодовия топинг:

200 г пресни ягоди
1 супена лъжица мед
1 супена лъжица лимонов сок

Начин на приготвяне: [[more]] Ягодите се измиват и почистват внимателно. Хубаво е да са сравнително малки. Нарязват се на четири. Смесват се с меда и лимоновия сок и се оставят да постоят 10-15 минути. Ако пуснат много сок, е добре да бъдат прецедени. Освен това е добре да се слагат върху тарталетите непосредствено преди консумация, осбено ако не се консумират още същия ден. Ягодите се развалят прекалено лесно и ако не са желирани, е хубаво да са абсолютно пресни, преди да се консумират.