Изкуство

Три нови сериала, за които тепърва ще слушаме

Дженифър Лопес, Сара Джесика Паркър и Евън Рейчъл Ууд са в главните роли

Три нови сериала, за които тепърва ще слушаме

Започват почти едновременно, гледала съм по един епизод и от трите и мога смело да заявя, че ще продължа. Три сериала, за които тепърва ще слушаме...

"Нюанси синьо"Fox Crime

В главната роля е Дженифър Лопес, тук – Харли Сантос, детектив от Ню Йорк и самотна майка на талантлива тийнейджърка. Харли е добра в работата си, но и в същото време е податлива на корупция, в тандем с шефа си – доброто-лошо ченге Уозняк, в ролята – Рей Лиота. ФБР й устройват капан, като цената на измъкването е да доносничи за шефа си и членовете на целия екип. Тази морална дилема е заложена още в пилотния епизод, а нататък очакваме да видим кое ще надделее – отговорността към дъщерята или лоялността към екипа. За закона засега не става въпрос. Може би и затова филмът обещава да бъде реалистичен, без излишно морализаторство. Дженифър Лопес е автентична в ролята си, Рей Лиота – безапелационен. Единственото, което не разбирам, е защо той е дублиран с този глас – на иначе талантлив български актьор, но характерен предимно с дублажите си на комедии. Тук съвсем не на място.

Новите епизоди – всеки понеделник от 22:00 ч.

 

"Развод"HBO

Сара Джесика Паркър е Франсис, петдесетгодишна майка на две деца и съпруга на Робърт, тромав мустакат чичко. На празненството за рождения ден на нейна приятелка тя открива истината за живота си – че не може повече да живее под един покрив със своя съпруг. Заявява му, че иска развод, отива при любовника си и споделя за намерението си да се разведе, но среща неговото пълно нежелание да я подкрепи и да поеме отговорност. Връщайки се вкъщи, Франсис съжалява и решава да поправи стореното, като се отдава на мъжа си и се надява всичко да е преминало. На следващия ден обаче намира вратата заключена, а той й заявява, че ще й даде развод, но също така ще й съсипе живота и ще накара децата да я намразят.

Изключително реалистичен, особено в подробностите, с една Сара Джесика Паркър, отново елегантна, но далеч не безгрижната романтичка, каквото сме свикнали да я примаме, с бръчките и тежестта на пропилените в нещастен брак години. Един съпруг, когото женската част от публиката лесно ще намрази. Една история, толкова банална и толкова истинска, че най-вероятно ще те залепи за телевизора.

Следващият епизод – на 17 октомври от 22:00 ч.

 

"Западен свят" HBО

Антиутопия, кавър на едноименен филм от 1972 г. по сценарий на Майкъл Крайтън. Футуристичен хорър, в който богатите избират да се забавляват в измислени светове, наречени паркове, в които се разиграват различни сценарии с участието на изкуствено създадени хора, т.нар. хостове. Хостовете са роботи, с предварително заложена в тях програма, която има за цел да ги направи жертва на търсещите кръв, секс и вълнения хора.

Сериозен каст, сред който виждаме сър Антъни Хопкинс, Ед Харис и Евън Рейчъл Ууд, която блести в този филм. В същото време някои от героите не са много убедителни. Доста страховити на моменти сцени, които много зрители ще намерят за интересни. Остава да видим дали емоционалният ангажимент на зрителя ще бъде толкова силен, колкото и ужаса от възможното бъдеще на човечеството.