Любов и други бедствия

Три романтични филма в живота

"Знаци на съдбата", "Тетрадката" и "Аз преди теб" - как биха изглеждали тези истории в истинския живот?

Три романтични филма в живота

Всички обичаме романтични филми, макар и повечето от нас да си дават сметка колко пагубни са те в създаването на фалшиви илюзии и наивни очаквания към живота. Преди време Антония Нотева беше написала един страхотен текст по темата за вредата от романтичните филми, в който се казва, че "жените отрано биват програмирани да вярват в голямата единствена любов и в съвършения мъж." Не ме разбирайте погрешно – аз харесвам романтични филми, просто те много рядко се случват в живота. Също така установих, че харесвам именно тези филми, в които нещата не се наместват с помощта на вълшебна пръчица, а трябват и равни дози късмет и усилие. Напоследък обаче така се случи, че гледах три романтични филма от другия вид. Представих си каква би била житейската история за нас и ето какво се получи...

 

"Знаци на съдбата"/ Serendipity, 2001

Във филма:

Той е Джон Кюсак, тя – Кейт Бекинсейл. Срещат се в навечерието на Коледа в Ню Йорк, в бляскав универсален магазин, посягат да купят един и същ чифт ръкавици за подарък, той й отстъпва, разбира се, харесват се, отиват на кафе, той не спира да й иска телефона или поне името, но тя упорито отказва да се представи. Накрая казва, че е най-добре да оставят всичко на съдбата, тоест ако е писано, ще стане, и написва телефона си в една книга, която попада в ръцете на антиквар. Той пише тефона си на една банкнота. Разделят се, търсят се години и най-накрая – в навечерието на неговата сватба и нейното обвързване, намират книгата и банкнотота, после се намират и един друг.

В живота:

Виждате се в кварталния супермаркет. Той купува бира, защото е забравил последните две неща от списъка на приятелката си, ти четеш етикетите на всички продукти, затова си в супермаркета вече от час. Той е пред теб на опашката, иска да ти отстъпи ред, но не го прави, и той не знае защо. Излизате заедно все пак, вървите един до друг, говорите си общи приказки, най-вече ти не спираш да дрънкаш несъществени неща. Накрая ти минава през ума, че не е лошо да се запознаете. Той, и да се сеща, не прави нищо. Подаваш му ръка, представяш се, той също. Няма какво да се направи повече, невъзпитано е да се настоява. Разделяте се. Ти го намираш във Фейсбук, виждаш, че има приятелка, но му пращаш покана за приятелство. Той я приема, но не прави нищо, въпреки че понякога си мисли за теб. Отказваш се.

 

"Тетрадката"/ The Notebook, 2004

Във филма:

Той е Райън Гослинг, тя – Рейчъл Макадамс. Той е бедно, но културно момче, тя – богата наследница. Млади и много влюбени, те прекарват едно прекрасно лято, преди тя да замине да учи в колеж и родителите й да прекратят връзката точно преди тя да стане интимна. След години, в които той праща писма без отговор, той купува къщата на мечтите си и тя вижда снимката във вестника. В навечерието на сватбата си се качва на колата и отива при него. Чувствата му не са мръднали отпреди не знам си колко години. Той спи с една приятна жена, но не му пука за нея. Тя, напротив, разбира чудесно, че той винаги ще обича своята първа любов. С нея пък прекарват два дни в див секс, годеникът й пристига, майка й пристига, но всички в крайна сметка проявяват разбиране и сватбата се отменя. Те остават заедно завинаги.


 

В живота:

Ти си отличничка, той в най-добрия случай – буен и необуздан младеж, от който на вашите би им прилошало, но те изобщо и не научават за него. Нито че той ти е бил първият, още на 16. Правите секс редовно, въпреки че той понякога има и други приятелки. После обаче ти отиваш да следваш, той изчезва от хоризонта и се виждате чак след години. Ти си с обещаваща кариера, той има автосервиз наблизо. Ти точно ще се омъжваш, той вече го е направил, даже има и две деца. Не е вече толкова необуздан, даже има и коремче. Няма как да не спиш с него, та това ти е първата любов и е толкова вълнуващо, че се срещате точно сега. Да не би да е знак от съдбата, да не би да не трябва да се омъжваш?! Но какво да правиш, той вече е женен, даже има и две деца. Разваля ти се не само настроението, разваля ти се всичко, и то в навечерието на сватбата. Защо трябваше да се появява този човек точно сега?! Казваш на майка си, тя не спира да опява, ти ревеш, идва ти да си скъсаш роклята и всичко, но в крайна сметка вие сте от два различни свята и това е завинаги.

 

"Аз преди теб"/Me Before You, 2016

Във филма:

Тя е Емилия Кларк, той е Сам Клафлин. Тя е момиче от бедно, но готино английско семейство, той е наследникът на имението в съседство. Тя е усмихната, шарена и екстравагантно облечена, той е на инвалидна количка. Родителите му, макар и много богати, са много мъдри и наемат девойката за асистент на сина си – да го разведрява главно. Разбира се, неговата броня се пропуква и те се влюбват. Той ходи на гости на семейството й, намира работа на бащата, води я на сватбата на бившата си приятелка, тя го води на екзотична ваканция. Въпреки всичко, той не иска да продължава да живее, тя страда, но накрая се примирява и отива да се сбогува с него в клиниката по евтаназия в Швейцария. Той й оставя малко неследство, с което тя да започне да следва моден дизайн в Париж.

В живота:

Всичко гореописано е толкова недостоверно, че е доста трудно да го превърна в житейска история. И все пак – той е богат, ти си наета на временна работа като гледачка чрез Бюрото по труда. Ти се опитваш да го разсееш, да го зарадваш с нещо, но няма с какво. Родителите му се мусят, трудно ти е, той те ругае. Накрая напускаш. Не само че не се влюбвате и не получаваш наследство, но и губиш право на трудово обезщетение. Отново си на борсата, но този път се заричаш да изкараш курсове за маникюристка.