От А до Ям

Трицветна баница

"Трицветна", защото е с три вида пълнеж

Трицветна баница

Свободните сутрини през празничните дни са идеалният момент човек да се посуети малко из кухнята и да опита нещо по-различно. Днешното ни предложение е за "трицветна" баница. Нарекохме я така, защото е с три вида пълнеж. С помощта на готово бутер тесто от магазина уханието й ще изпълни дома и ще събуди апетита и на най-злоядите членове на семейството за нула време.

 

[[quote:0]]

2 пакета бутер тесто (с правоъгълна форма)
3-4 кубчета замразен спанак
100 г извара
сол, индийско орехче
1 малка червена цикория
100 г сирене ементал
сол, черен пипер
шунка (нарязана на тънко за сандвичи)
топено сирене (на листчета за сандвичи)
1 яйце

Пригответе пълнежите. Сварете спанака, отцедете го от водата много добре, прибавете изварата, солта и индийското орехче (на върха на ножа). Опитайте на вкус и оставете настрана.

В касерола сипете малко олио. Нарежете цикорията, посолете я, похлупете съда и я задушете, докато омекне. Прехвърлете я в купа, нарежете сиренето ементал на кубчета.

Загрейте фурната на 200 градуса.

Разтворете първата кора, нарежете я на ленти с ширина 4-5 см. В средата на всяка лента сипете от пълнежите, редувайки ги, като третият пълнеж е сирене и шунка. Навийте всяка лента на фитил, прехвърлете в кръгла намазана с масло тавичка и подредете като вита баница.

Накрая разбийте хубаво яйцето и намажете баницата отгоре. Печете около 30 минути, докато се получи хубава златиста коричка.