Цъфтежът на сливите в Япония в цялата му прелест!

СПОДЕЛЕТЕ ТАЗИ СТАТИЯ

Всички знаем за декоративната японска вишна сакура, но знаете ли за цъфтежа на японските сливи ume? Съзерцанието на техния прелестен цъфтеж е дори по-стара традиция от тази на сакура, а ume цъфтят малко по-рано от известните вишни. 

Ume се асоциират с настъпването на пролетта, те са едни от първите дръвчета, които цъфтят. В много зони на Япония, включително Токио, цъфтят през февруари и март. Този цъфтеж се празнува с фестивали, наречени Ume Matsuri, в паркове и храмове. 

Както и вишните сакура, така и сливите ume съществуват в много видове. Обикновено повечето от сливовите цветчета имат по пет листенца, от бяло до тъмнорозово. Някои обаче (yae-ume) имат по повече от пет листенца, a клонките на дървото наподобяват тези на плачещата върба (shidare-ume). За разлика от вишневите дръвчета, ume имат много силен, омайващ аромат.

И тази година фотографът Хиденобу Сузуки споделя своите фогографии на цъфнали в разкошни цветове дръвчета ume и показва тази спираща дъха красота на целия свят. И очаква цъфтежа на вишните...

Елена е щастливо градско момиче, хранещо най-разностранни интереси. Много е сериозна. Не съвсем. Постоянно редактира и започва наново. Не пуши, не пие. Чувства се вкъщи навсякъде, където има Wi-Fi. Повече от Елена можете да намерите на Facebook страницата My Italian Days.