Момичешки тайни

Умните момичета пият бира

Фактът е, че обичам бира. Сигурна съм, че много момичета споделят моите чувства към кехлибарената течност, но вкоренените митове, стереотипите и опасенията, че няма да изглеждат достатъчно женствени с халба бира в ръка, им пречат да се отпуснат в компания и смело да поръчат любимата напитка.

Умните момичета пият бира

Много добре знам какви мисли провокира у повечето от вас това заглавие. Бирата е “момчешка работа”... От бира се пълнее... Пускаш коремче...

Фактът е, че обичам бира. Сигурна съм, че много момичета споделят моите чувства към кехлибарената течност, но вкоренените митове, стереотипите и опасенията, че няма да изглеждат достатъчно женствени с халба бира в ръка, им пречат да се отпуснат в компания и смело да поръчат любимата напитка.

Но митовете са за това да ги рушим, нали? Точно това смятам да направя днес. Първо, бирата никога не е била само мъжко питие. В Западна и Средна Европа, където имат по-стари пивоварни традиции, тази добивана чрез естествена ферментация нискоалкохолна напитка се ползва с еднакъв успех сред мъжете и жените, стига да са навършили поне 18 г. Тя е за предпочитане пред смятаните за “дамски” коктейли на базата на високоалкохолни напитки, в които калориите са в пъти повече, често има добавени сиропи и други източници на захари.

Макар да се счита, че у нас съвременната история на пивоварството започва  през втората половина на ХІХ в., българинът веднага оценява бирата по достойнство. Заедно с пивото, от Западна Европа навлиза и модата в бирарии на открито да се събират изискани дами и господа, за да покажат, че са модерни европейци с градска култура, които обичат да споделят кехлибарената напитка на сладки приказки.[[quote:0]]Днес вече спокойно можем да продължим тези традици. Още повече, че наред с безбройните традиционни светли или тъмни видове бира вече имаме чудесни цитрусови разновидности или такива с горски плодове, които са идеален заместител на дамския коктейл. Предимството на бирата е не само, че е с много по-малко калории от повечето други напитки, но получените в нея вещества благодарение на хмела и малца са доказано полезни за организма. Това, разбира се, важи за случаите, когато пивото се консумира в умерени количества (2 бири от по 330 мл дневно), защото макар и по-слаба на алкохол, бирата все пак си е алкохолна напитка (въпреки че вече стават модерни и безалкохолните бири).

Друга много важна полезна съставка на пивото е бирената мая. За нея всъщност знам от моята баба и благодарение на нея съм я опитала още преди самата бира. В тийнейджърските ми години, когато лицето ми се покри с доста неприятно акне (както на повечето момичета), баба ми купуваше от аптеката бирена мая за “прочистване на кръвта”, както тя го наричаше. Това е старо и изпитано средство за подсилване на обмяната на веществата. Не мога да твърдя, че имаше особен ефект върху лицето ми, докато не мина преходният период на пубертета, но затова пък косата ми стана здрава, блестяща и гъста – ефект, който по-късно не успях да постигна с никаква козметика.

Наскоро ми попадна съвсем ново българско изследване за полезните качества на пивните дрожди (другото име на бирената мая). От Института по криобиология и хранителни технологии твърдят, че бирената мая компенсира недостига на витамини и осигурява незаменими аминокиселини и минерали в човешкия организъм. Оказва се, че богатото съдържание на желязо, цинк, фолиева киселина и селен в бирената мая е причина тя да намира широко приложение и в козметиката, СПА процедурите и балнеологията. Благодарение на пивните дрожди пърхотът изчезва, а кожата става по-мека и еластична. Те въздействат положително и върху здравината на ноктите и се отразяват добре дори на проблемната кожа с екземи и дерматити. С бирена мая се приготвят и ефективни кремове, козметични маски, сапуни и тоалетни млека. В комбинация с други натурални продукти като мед, зехтин, мляко и лимон, тя оказва освежаващо влияние върху кожата.[[more]]Е, щом можем да прилагаме полезните съставки на бирата външно, какво ни пречи да ги приемаме и вътрешно, особено когато сме умерени и разумни? Според учените пивните дрожди са от значение и за метаболитните процеси в тялото, като съдействат за разграждането на въглехидратите, мазнините и белтъчините. Богатото съдържание на аминокиселини, които идват и от малца и хмела на любимата напитка, стимулират имунната система за възстановяване и освежаване на организма, подпомагат нервната система и осигуряват енергия на организма. Редица изследвания на учените от много страни сочат още, че те спомагат за намаляване на т.нар. “лош холестерол” в кръвта и за повишаване на “добрия”.

Колкото до мита за “биреното коремче”, виновни за него се оказват обездвижването, количеството храна и неподходящото й съчетаване, които винаги биха водили до напълняване. Ако сме спортували или сме вършили тежка физическа работа, чаша пиво след това хидратира организма, балансира солите и спомага за по-бързото изхвърляне на отпадъчни продукти и млечната киселина от мускулите.

Така че, умните момичета пият бира! Но умерено. Надявам се вече да не се съмнявате в това.