Неделен книжен клуб

Вечната муха – трагикомикс от Георги Господинов и Никола Тороманов

Знаете ли какво има в библиотеката на мухата? „Мухалото на Фуко“, „Непосилната муха на битието“, „Старецът и мухата“, „Мъжът и мухата интимно“, „Критика на чистата муха“, „Мухата с кученцето“, „Конникът без муха“, „Муха и мир“ (в два тома)

Вечната муха – трагикомикс от Георги Господинов и Никола Тороманов

Знаете ли какво има в библиотеката на мухата? „Мухалото на Фуко“, „Непосилната муха на битието“, „Старецът и мухата“, „Мъжът и мухата интимно“, „Критика на чистата муха“, „Мухата с кученцето“, „Конникът без муха“, „Муха и мир“ (в два тома) и още много книги, чиито заглавия са измислени с въображение и чувство за хумор, които личат и в най-дребните детайли на тази книга. Още по-забележителни са историите на мухата в киното, където има цели страници с плакати, в които е ангажирана мухата – това си е направо една мухоиндустрия.

Мухата е създала феномени в изкуството – импресионизма например или стила арт нуво – с автор „един, който без да пита се казва Муха.“
[[more]]„Вечната муха“ е комикс, написан от Георги Господинов и нарисуван от Никола Тороманов, който е започнал като проект на страниците на списание Едно, но постепенно е станал нещо по-голямо и се е наложило да бъде издаден и на книга. Разбира се – голям формат. Така да се каже – мухата е надраснала създателите си.

Всеки мъничък детайл в тази книга е измислен с толкова симпатично чувство за абсурд, че и две странички само стигат да предизвикат усмивка и да ни провокират да измисляме сами варианти на истории за мухата. Дори има предвидено място да си ги запишем – на последните страници на книгата. А до там се стига лесно – просто следвайте мухата…