Изкуство

"Великата красота"/ La grande belleza, 2013

Невероятна кинематография, размах и визионерство от типа на Терънс Малик и Федерико Фелини. Плюс „Оскар” и „Златен глобус” за чуждестранен филм, 4 Европейски филмови награди и неизброими отличия за италианско кино.

"Великата красота"/ La grande belleza, 2013

Пищен, декадентски красив и съзерцателно мъдър, „Великата красота” на Паоло Сорентино е новата версия на неостаряващата класика на Фелини „Сладък живот”.  Филм, който облича едно лишено от смисъл битие в извънредно красива премяна и намира опрадвание само и единствено в нея – в красотата. Филм, в който определено формата побеждава съдържанието, но ако формата е такава, на кого му пука за съдържанието?!

Това е философският  и житейски въпрос, над който умува главният герой Джеп Гамбардела, успял журналист и активен участник в упадъчния нощен живот на Рим. Джеп е написал една единствена книга, на младини, която е пожънала огромен успех и оттогава безрезултатно  търси своето ново вдъхновение. Сега, когато е превалил 60 години, поредица от събития го карат да си задава този основен въпрос все по-упорито, макар и примирението с непоносимата лекота на битието  и отвращението от безсмисления сладък живот отдавна да са негови спътници.

Красотата наистина може да осмисли живота, почти сме готови да повярваме, докато очите ни се мият в патината на римската архитектура и в пастелните тонове на костюмите на главния герой. После, цинизмът на един разгулен и безпътен живот ни зашеметява с гротескната си привързаност именно към тази красота, без която той не би могъл да съществува. И по-лошо – самата красота изглежда невъзможна без горчивината от нейното осъзнаване.

Невероятна кинематография, размах и визионерство от типа на Терънс Малик и Федерико Фелини. Плюс „Оскар” и „Златен глобус” за чуждестранен филм,  4 Европейски филмови награди и неизброими отличия за италианско кино. Това е „Великата красота”.