Вики от „Мастило“ – едно целеустремено момиче от града

Вики от „Мастило“ – едно целеустремено момиче от града

Снимки: Марияна Петрова/ mamuri photography

СПОДЕЛЕТЕ ТАЗИ СТАТИЯ

Спомням си, когато за първи път гледах клипа на „В двореца съм сама“ на група „Мастило“ – бях в гимназията още. Вокалистката беше горе-долу на моята възраст, с къса коса и с едно много запомнящо се излъчване. Само ако тогава някой ми беше казал, че един ден ще се запозная с Вики и ще си говорим чисто приятелски...

Видях се с Вики малко след като проектът й „Маргаритка“ стана един от победителите в „Промяната“ по NOVA и броени дни преди участието й във форума „Академия за родители“. Говорихме си за деца, за музика, за преди и сега, за онова автентично лице, което никоя жена не трябва да губи дори когато стане майка.

Вижте какво сподели Вики по своя толкова непринуден и усмихнат начин и се гответе за нови и нови неща от „Мастило“. А тази събота, 24 февруари, можете да я чуете и лично на „Академия за родители“ (безплатна регистрация тук).

 

Вики от „Мастило“ или Вики от „Маргаритка“?

 

Е, аз съм си Вики от „Мастило“. :) „Маргаритка“ е по-скоро фокусът ми в момента, въпреки че с „Мастило“ сега правим нови парчета, ново студио. Има толкова много неща от музиката, които ме вдъхновяват...

 

Нов албум?

 

Албум – може би да. Засега само нова песен. Но много искам да издадем албум, защото сме вече толкова много време на българската музикална сцена – от 1999 г. досега, почти 20 години са това.

Аз обаче първо бих искала да те поздравя за „Маргаритка“ – за идеята и нейното осъществяване. Наистина имаше огромен дефицит на съвременно аудио и видео съдържание за деца на български език...

 

Всъщност хората осъзнават, че има такъв проблем – че няма нищо за децата, когато имат дете. Знаеш ли какво ми се случи вчера? Получих имейл от едно момче. Веднага му отговорих. Беше написал: „Виктория, аз Ви се възхищавам, защото не смятах, че в България са останали хора, които да мислят за всички останали, а не преди всичко за себе си.“ И каза, че всъщност (от което ми стана тъжно) смята, че българите не заслужават проект като „Маргаритка“. Аз обаче не мисля така. Ние всекидневно получаваме обратна връзка от майки. Всичко, което ни се връща обратно като позитивна енергия от тези хора, ми е достатъчно, за да продължаваме. Защото наистина ни е много трудно.

 

А вие не го правите и за пари, точно обратното – не печелите от проекта.

 

Абсолютно. Ние не печелим нищо, дори в момента давам и мои средства, за да съществува този проект, така че общо взето тези неща са ми най-голямата храна.

 

„Маргаритка“ за теб какво е точно? Мечта, мисия, кауза?...

 

Дете ми е. Яна твърди, че за нея това е мечта. За мен не е мечта. Аз съм си знаела, че ще вървя по този път, защото идеята и записите за албума започнаха още преди 5 години. Така че не е мечта, просто е едно дете, което много искам да израсне готин тийнейджър, да го изпратим всички с аплодисменти абитуриент, защото смятам, че това е кауза на всички родители в България.

Всичко, което ни се връща обратно като позитивна енергия от тези хора, ми е достатъчно, за да продължаваме.

Нашият проект е посветен на всички деца от 0 до 7 години. Тези седем години, в които ние можем да влияем на децата, да общуваме с тях, са най-важните в живота им. Най-важни за това какви ще станат, накъде ще тръгнат, по кой път ще поемат, въобще в какво ще се превърнат.

 

По време на един конкурс, в който сега участвахме, много ни караха да мислим за себе си като за социални предприемачи. Ние даваме база на родителите, от която те да надграждат със своето отношение и със своя пример.

 

Гледах видеоклиповете в Youtube канала. Много са красиви и цветни.

 

Много се стараем. По-скъпи са от нашите клипове с „Мастило“. Най-хубавото е, че вече се появиха хора, търговски марки, които искат да инвестират в това, за да може децата да имат възможността да гледат такава анимация. Много голяма борба беше първоначално, решихме, че сами не можем да финансираме подобно перо в нашия бюджет. Такива клипове ще правим, ако намерим хора с подадена ръка, които искат да инвестират в това. И за щастие, някак си се случва, което е супер!

„Маргаритка“ е един от победителите в „Промяната“. Какво ви предстои оттук нататък?

 

С парите, които спечелихме от „Промяната“, ще направим нещо във връзка с този Youtube канал, но в друга посока. Решили сме да правим първите образователни видеа за деца на български език, които да ги учат на цветове, форми, букви. Ние искаме децата да имат вариант да слушат тези неща и на български. Ние живеем в България и сме родители на българчета. За мен, като майка, това е важно. Да, хубаво е детето ти да знае да брои на френски или на английски, но е хубаво да знае и на български.

 

Тази събота ще вземеш участие във форума „Академия за родители“. Темата, с която ще се включиш, е доста актуална – работещите майки.

 

Отне ми много време, докато се реша да участвам. Нямам самочувствието на лектор, който може да даде някакви ексклузивни знания на някого. Всъщност всички си мислят, че ние – хора, които ги дават от време на време по телевизията или пък пеят и ги пускат по видеоканалите, сме по-различни. Не, ние не сме по-различни. И след като те ни харесват толкова много, е готино може би да даваме пример. Всъщност Петър, съпругът ми, ме убеди да го направя.

 

Когато се роди нашата дъщеря, на мен ми помагаше само неволята, никой друг. Не ми беше

Десислава е момиче, което обича думите – да преоткрива и скрива в тях себе си и всичко. Започва да ги записва, за да не пропусне някой нов ред, многоточие или отклонение. Обича също цветя (в градини), френски прозорци, океан, чай, малини, цвят екрю и вино. И да пътува много обича. Отбелязва синхроничностите по пътя си и така е сигурна в посоката. Има всичко, за което е мечтала, но не спира,...