От А до Ям

Вкусът на Франция: Домати по провансалски

Лека, бърза и изключително лесна рецепта

Вкусът на Франция: Домати по провансалски

Снимка: Мира Донкова

Доматите по провансалски са много популярни по всяко време на годината, особено през лятото, когато често придружават хубаво парче месо на скара и чаша охладено розе. Рецептата е лека, бърза и изключително лесна. Единственият недостатък (все пак трябва да има и такъв) е, че за приготвянето им трябва да се включи фурната – нещо не особено приятно в юлските жеги. Но пък резултатът си заслужава всеки допълнителен градус. Една хапка и се пренасяте в Южна Франция сред аромат на лято, подправки и лавандула.

Необходимите продукти:

(за 4 порции)

4 големи добре узрели домата
6 с.л. галета (част може да се замени с овесени или пшенични трици)
2 скилидки чесън
1 с.л. ситно нарязан магданоз
½ ч.л. сух розмарин
½ ч.л. мащерка
½ ч.л. майорана
½ ч.л. риган
½ ч.л. салвия
2 с.л. зехтин
сол, захар, черен пипер

 

Доматите са разрязват напречно, посоляват се и се оставят в тавичка за няколко минути. В купа се смесват подправките (без магданоза), пресованият чесън и галетата.

Фурната са загрява на 200 градуса. Доматите се подреждат в тава, застлана с хартия за печене или силиконова постелка. Поръсват се с малка щипка захар, за да се отнеме киселинността им. Отгоре се поръсват с около 1 с.л. от сместа подправки и галета, нарязания магданоз и тънка струйка зехтин. Пекат се около 20-25 минути (или докато се зачервят леко).

Сервират се като гарнитура на печено или скара, придружени от чаша охладено розе (в разумни количества).