От А до Ям

Вкусът на Франция: Лесна тарта с ягоди

Лесна за приготвяне, още по-лесна за изяждане

Вкусът на Франция: Лесна тарта с ягоди

Снимки: Мира Донкова 

Бърза и лесна за приготвяне и още по-лесна за изяждане е рецептата, която ви представям днес.

 

Необходимите продукти:
 

(за тарта с размери 20х40 см, около 5 порции, по идеята за крем със сметана и маскарпоне на Кристоф Мишалак)
125 г многолистно тесто
125 г маскарпоне, студено
20 г + 2 с.л. пудра захар (количеството може да се адаптира в зависимост от сладостта на ягодите)
150 мл пълномаслена животинска течна сметана, студена
250 г пресни ягоди
1 с.л. лимонов сок
1 ч.л. настъргана лимонова кора
няколко листа мента за украса
 

Фурната се загрява на 180 градуса. Многолистното тесто се разточва на правоъгълник върху леко набрашнен плот до дебелина 5 мм. Краищата се подравняват с остър нож*. Разточеното тесто се прехвърля в тава, застлана с хартия за печене. Поръсва се с двете лъжици пудра захар, която ще карамелизира при печенето. Върху тестото се поставя втори лист пекарска хартия и отгоре плоска метална тавичка, за да се надигне само леко и равномерно при печенето.

Пече се 15 минути в предварително загрятата фурна (или докато хване лек загар с цвят карамел). Изважда се и се оставя да изстине напълно върху решетка за около половин час.

Докато основата за тартата изстива, купата, в която ще се разбиват сметаната и маскарпонето, се поставя заедно с бъркалките на миксера поне за 30 минути в хладилник, което ще улесни разбиването впоследствие.

Ягодите се почистват от дръжките и зелените части и се подсушават с домакинска хартия.

Сметаната, маскарпонето, останалата захар, лимоновият сок и кора се слагат в студената купа, разбъркват се отначало няколко пъти с шпатула и после с миксер до получаването на гладък и пухкав крем. Кремът се прехвърля в пош с накрайник и с него се гарнира основата на тартата.

Отгоре се разпределят ягодите, цели или на парчета. Украсява се по желание с листенца мента и изрезките от тестото. Оставя се за един до няколко часа в хладилник (може да се сервира и веднага, но според мен е по-добре да престои малко).

*Тестото може да се разреже на няколко парчета, за да се получат индивидуални десерти вместо голяма тарта. Аз направих една по-голяма тарта, две по-малки „пастички” и използвах изрезките (изпечени все пак) да направя украсата.