От А до Ям

Вкусно по природа: Двупластов плодов пай

Лек десерт за лятото

Вкусно по природа: Двупластов плодов пай

Снимка: Николета Колева

Този летен двупластов пай се роди заради запитвания за рецепта за по-лек и плодов десерт. Аз обичам по-тежките и наситени. Сега реших да пробвам нещо друго, при което основният акцент е върху плодовете. Този летен пай е чудесен както в комбинация със сутрешното кафе, така и като десерт след вечеря.

Сложих доста подсладител, защото плодовете бяха твърде кисели. Ако намерите хубави кайсии (аз все още не съм успяла), ще ви е необходимо по-малко количество подсладител. Ползвах кокосова захар, но и други подсладители са подходящи, с изключение на меласата заради характерния й вкус.

Получи ми се добра консистенция, без да ползвам много мазнини, защото добавих агар агар към единия пласт. Това е прах, извлек от водорасло, който замества желатина и помага за получаване на плътен крем. Като се сложи малко количество, по никакъв начин не влияе на вкуса.

Необходимите продукти:

(за форма с диаметър 25 см, 8 парчета)

За основата:
150 г орехи
2 с.л. кокосово брашно
2 с.л. рожков (по избор)
щипка сол
1 ч.л. канела
10 бр. пресни фурми (обезкостени)
2 с.л. кокосово масло (разтопено)

За първия пласт:
5-6 бр. кайсии
4 с.л. любим подсладител (или на вкус)
1 ч.л. канела
щипка сол
¼ ч.л. кардамон (по избор)
2 ч.л. лимонова кора
1 ч.л. ванилов екстракт
½ ч.л. агар агар на прах
100 мл вода

За втория пласт:
150 г малини
1 с.л. подсладител (или на вкус)
1 ч.л. лимонова кора
2 ч.л. чия смляна

Приготвяне на основата:

В сух чопър смелете на ситно орехите заедно с кокосовото брашно, рожкова, солта и канелата. После добавете една по една фурмите. Щом се смесят, добавете и кокосовото масло, докато се съедини напълно с останалото.

В подходяща форма за пай изсипете сместа. Изгладете добре, така че да е равномерно и плътно навсякъде. Сложете в хладилника, докато правите останалото.

Приготвяне на първия пласт:

С помощта на пасатор или мощен блендер пасирайте всичко без агара и водата, докато стане като пюре.

На котлон на висока температура сложете водата и агара в малък съд. Бъркайте непрекъснато, докато заври. Много е важно да заври напълно, за да може да се разтвори агарът и да допринесе за добрата консистенция на пая. Не пренебрегвайте тази стъпка.

Щом заври, изсипете течността при полученото пюре и пасирайте добре всичко. Трябва да се действа бързо, защото агарът започва да стяга и може да стане на парчета. Веднага щом приключите с пасирането, излейте върху основата и оставете на стайна температура да стегне за 20 минути. След това го сложете в хладилника, за да се втвърди напълно.

Приготвяне на втория пласт:

В купа разбъркайте с вилица всички съставки без чията. Когато намачкате малините, добавете и чията и разбъркайте. Изсипете полученото върху кайсиевия пласт и подравнете леко, като внимавате да не развалите долната част. Оставете да стегне за 2 часа или по-добре до следващия ден.

Преди да нарежете, оставете на стайна температура за 10 минути.

Да се съхранява в хладилник до 5 дни.