От А до Ям

Вкусно по природа: Енергийни барчета със суперхрани

Не се обезкуражавайте от дългия списък със съставки, защото е необходимо само да се забъркат и да се поставят в тава.

Вкусно по природа: Енергийни барчета със суперхрани

Снимка: Николета Колева

Тази рецепта за домашно приготвени енергийни барчета е много лесна. Не се обезкуражавайте от дългия списък със съставки, защото е необходимо само да се забъркат и да се поставят в тава. Барчетата са подходящи за път, след тренировка, след дълъг уморителен ден или в други моменти, когато се нуждаем от енергиен стимул.

Когато сме решили да се храним с качествени пълноценни продукти, понякога срещаме предизвикателства и неудобства заради работа, забързано ежедневие, купища ангажименти. Въпреки желанието ни може да ни се случи да грабнем нещо, което осъзнаваме, че не е най-подходящо за нас, просто защото нямаме възможност или време за друго по-добро. За да предотвратя такива ситуации, следвам две стратегии – едната е да не се оставям да съм настървена от глад, защото тогава въобще не мисля; другата е винаги да имам нещо вкусно и здравословно подръка.

Рецептата е адаптирана от прекрасната книга „Raw” на Solla Eiriksdottir, исландка, която заедно с дъщеря си разработва разнообразни съвременни вегетариански рецепти, повечето сурови. Много елегантна и семпла книга с вълшебни снимки и истории за пълноценното хранене, природата и майчинството. Получих я като подарък и е голямо вдъхновение.

Необходимите продукти:

(20 минути за подготовка, за съд 8/20 см, 8 бр.)

80 г бадеми
15 г кокосови стърготини
40 г тиквени семки
30 г счукани конопени семена
10 г годжи бери
20 г чия
30 г бадемов тахан (или друг по избор)
40 г кокосово масло
10 бр. пресни фурми (обезкостени)
1 ч.л. лукума
1 ч.л. мака
½ ч.л. моринга
½ ч.л. ашваганда
1 ч.л. канела
½ ч.л. кардамон
½ ч.л. морска сол
1/3 ч.л. лют пипер
1 с.л. какаови зърна (счукани)

 

В чопър смелете бадемите, кокосовите стърготини, тиквените семки, конопа, годжи берито и чията, докато бадемите станат на трохи.

Добавете останалите съставки без какаовите зърна. Смесете ги добре, докато получите лепкава смес. Добавете счуканите зърна и пулсирайте 4-5 пъти.

Изсипете в тава, покрита с хартия за печене, или в силиконова форма. Натиснете и изравнете добре сместа. Оставете да стегне в хладилник за 3 часа.

Съхранявайте в добре затворен контейнер в хладилник до 3 седмици или във фризер до 2 месеца.