От А до Ям

Вкусно по природа: Френска салата с леща и кисели репички

Лещата в салата е много приятна комбинация за топлите дни.

Вкусно по природа: Френска салата с леща и кисели репички

Снимки: Авторът

Вдъхновена от едноседмичния проект във френските Алпи, където имах възможността да асистирам на изключително талантлив френски готвач, тази рецепта за перфектна салата включва няколко компонента, научени от него.

Лещата в салата е много приятна комбинация за топлите дни, понеже e питателна, без да е манджа (нищо против манджите), която изисква да я готвим дълго и да ни е топло. Лятото инстинктивно ни влече към ястия с по-малко термична обработка. Въпреки че е салата, в нея са включени всички хранителни елементи, необходими за пълноценно и балансирано ястие.

Лещата:

2 порции – 200 г сурова леща

Използвам черна леща (тип белуга), защото запазва формата си при варене, без да се разкашква лесно. Понеже я накисвам за 3 часа, времето за готвене е намалено, 15-20 минути. Сложете сол в последните 2=3 минути.

Дресингът:

6 с.л. зехтин
2 с.л. балсамико
1 ч.л. дижонска горчица
½ ч.л. чесън на прах
½ ч.л. мизо паста (или 1/3 ч.л. сол)
щипка черен пипер

Разбъркайте добре всичко заедно.

Експресни кисели репички:

1 връзка репички, нарязани наполовина по дължина
60 мл вода
60 мл ябълков оцет

В малка тенджера кипнете водата и оцета. Махнете от котлона и сложете репичките. Ако е необходимо, поставете някакъв съд върху тях, който да ги притиска, за да са потопени в течността.

Печени семена на тиган без мазнина:

На предварително загрят тиган на средно висока температура сложете поотделно 2 с.л. тиквени и слънчогледови семки. Разбърквайте ги непрекъснато, докато леко потъмнеят и пуснат аромат. Тиквените семки ще започнат да пукат, когато са готови.

За салатата:

450 г леща сварена и отцедена (200 г сурова)


Дресинг:

връзката приготвени кисели репички
½ краставица, нарязана на едри кубчета
шепа бейби спанак, нарязан
2-3 шепи маруля, нарязана
4 с.л. печени семки
2 с.л. магданоз, нарязан на ситно

Първо разбъркайте само дресинга заедно с лещата и оставете да маринова за 20 минути. После добавете останалото и се насладете.