От А до Ям

Вкусно по природа: Лимонада по френски

Това, което ми направи най – силно впечатление (освен виното) беше лимонада с лавандула

Вкусно по природа: Лимонада по френски

Снимка: https://www.evoluzionecollettiva.com

Преди няколко седмици бях в Прага. Приказно красиво място за разходки. В центъра, до известната атракция - Карловия мост, има постоянен летен пазар на открито. Всякакви напитки, храни и лакомства, в съчетание с музика на живо. На националния ден на Франция, 14 юли, щурмът на Бастилията, който също съвпадна и с победата им на Световното, темата на пазара бе френска. Всякакви вина от различни краища на Франция, класически десерти, типични блюда. Прекрасна певица изпълняваше музиката на Едит Пиаф. Времето беше горещо. Пълна френска идилия.

Това, което ми направи най–силно впечатление (освен виното) беше лимонада с лавандула. Като напитка досега съм консумирала лавандула само под формата на чай. Тази изящна билка е пълна с ползи за здравето – подпомага здравето на кожата, облекчава лошото храносмилане, помага при проблеми със съня и успокоява разклатени нерви. Като допълнение към лимонада, лавандулата е страхотна за разхлаждане.

Въпреки че тук в момента не преживяваме големи жеги, реших да пресъздам лимонада от лавандула, с листа от стевия вместо захар.

Необходимите продукти:

1 л вода
1 с.л. сушена лавандула
1 ч.л. сушени листа стевия
сок от 1 бр лимон

Кипнете водата и добавете лавандулата и стевията. Оставете да престои в продължение 1 час или докато изстине. Изцедете водата от сушените билки.

Накрая добавете лимоновия сок. Охладете в хладилник и изсипете лед по желание. Насладете се!