От А до Ям

Вкусно по природа: Суров ягодов чийзкейк

Ядки, шоколад и пресни ягоди! Звучи изкушаващо, нали?

Вкусно по природа: Суров ягодов чийзкейк

Снимка: Авторът

Приветствайки пролетта и слънчевите дни, подготвих тази чудесна рецепта за суров ягодов чийзкейк. Едно от любимите ми летни занимания като дете бе да бера ягоди от нашата градина. Беше вълнуващо да откривам сладките плодове, скрити между листата и сенките, като внимавам къде стъпвам, за да не смачкам нещо и после да ми се карат.

Сега пазарите изобилстват от ягоди и ароматът им се носи между сергиите така приятно. За да удължа трайността и свежестта им, прилагам един трик – веднага след като се прибера с тях от пазара, ги накисвам във вода и ябълков оцет за 10 минути. За 1 л вода слагам 2 с.л. оцет. После ги изплаквам добре, оставям ги да се изцеждат и ги прибирам сухи в хладилника (или ги изяждам). Този метод помага за по-доброто измиване от пестициди. Прилагам го и с малини, боровинки и други подобни.

Форма за торта 18 см, 8 парчета

Необходимите продукти:

Основа:
100 г бадеми
50 г бразилски орех
2 с.л. черен сусам (смлян) или рожково брашно
½ ч.л. сол
1 ч.л. лимонова кора (по избор)
10 бр. предварително накиснати във вода пресни ирански фурми (минимум 30 минути)

 

Плънка:
300 г предварително накиснато във вода кашу (минимум 30 минути)
300 г ягоди
3 с.л. лимонов сок
4 с.л. течен подсладител или на вкус
½ ч.л. сол
1 ч.л. ванилия екстракт
60 г кокосово масло (разтопено)

 

Шоколадова глазура:
50 г кокосово масло (разтопено)
50 мл вода
4 с.л. сурово какао на прах
3 с.л. течен подсладител
½ ч.л. сол

 

За основата: В кухненски робот обработете всички съставки, с изключение на фурмите и кокосовото масло, до получаване на ситна смес. Добавете фурмите и разбийте, докато се слепят добре. Изсипете сместа във формата, покрита предварително с хартия за печене. Натиснете и изгладете добре. Оставете в хладилника, докато правите плънката.

За плънката: Смесете всички съставки, без кокосовото масло, докато получите гладка и кремообразна смес. Добавете го и блендирайте, докато се съедини напълно. Изсипете върху основата, загладете леко с помощта на шпатула. Оставете я да стегне в хладилника поне за 6 часа или за една нощ.

За шоколадовата глазура: Всички съставки смесете заедно с пасатор до пълното им съединяване. Нанесете глазурата, когато тортата е добре стегнала. За по-лесно нанасяне извадете тортата за 10 минути на стайна температура и същевременно оставете глазурата да темперира, за да няма прекалено голяма разлика в температурата на двете. Когато нанасяте глазурата, действайте бързо, защото стяга почти веднага. Щом шоколадът стане матов, значи е стегнал. Тогава можете да разрежете на парчета или да върнете обратно в хладилника.

Оставете я на стайна температура за 10 минути, преди да сервирате, за по-добър вкус.

Трайност: 1 месец, добре покрита в камера