Неделен книжен клуб

"Вълци" от Хилари Мантел

Това е една абсолютно съвременна история, в която интересно, задълбочено и мъдро е разказано за прехода на едно общество от идеологията на култа към прагматиката на парите.

"Вълци" от Хилари Мантел

Случи се така, че прочетох най-напред „Доведете труповете“ – втората книга от трилогията на Хилари Мантел. Бях абсолютно очарована, но не можах да обясня на себе си защо тази книга ме погълна така дълбоко – честно казано нито британската история, нито борбите за английския престол са ме вълнували някога.

Сега, когато прочетох и „Вълци“ – почти на един дъх – вече знам отговора. Впрочем, поредността на частите на романа няма значение.

Това е една абсолютно съвременна история, в която интересно, задълбочено и мъдро е разказано за прехода на едно общество от идеологията на култа към прагматиката на парите. Онова, което в Англия се е случило в средата на 16-ти век, а у нас се случи в края на 20-ти и продължава…[[more]]Събитията от английската история по онова време са известни – управляващата династия, в лицето на Хенри VIII, живеещ в непосилен за кралството разкош и без идея от къде идват парите, решава да присвои имотите на католическата църква. Към това се прибавя и фактът, че короната няма наследник от настоящия му брак и се налага той да сключи втори, но както е известно църквата не дава развод. Ето защо Хенри бива провъзгласен за глава на англиканската църква, църковните владения стават кралски, а любимата му Ана Болейн – кралица.

Обществото е разделено на две – от една страна са пазителите на стария ред – католиците, верни на папата, начело с Томас Мор, хора фанатични, недиалогични и дори жестоки, готови да се качат на кладата за вярата си. От другата страна е Томас Кромуел – син на ковач, издигнал се до втория човек в кралството, пресметлив, неуморен, по своему честен и почтен. Едните идват от миналото, Кромуел върви към бъдещето – диалог е невъзможен и немислим, особено като се има предвид, че само Кромуел е готов да преговаря и да търси компромиси. На моменти приликите с реални лица и събития от съвремеността са направо плашещи.

В третата част на книгата Томас Кромуел ще загуби главата си. Но бъдещето ще настъпи така или иначе и в тази подробно и красиво написана книга именно то е, което определя смисъла и хвърля светлина.