Общество

Победа за жените в Саудитска Арабия!

Саудитска Арабия, в която смятат, че всяко самостоятелно действие на жената би довело до грях, прави голяма крачка.

Победа за жените в Саудитска Арабия!

Саудитска Арабия, ултра консервативната държава, в която смятат, че всяко самостоятелно действие на жената би довело до грях и корумпирано общество и където са си изградили добре смазана машина за контрол и репресия над половината население посредством задължителен „мъж наставник”, най-после ще разреши на жените да шофират! [[more]] СА е единствената държава, в която това досега не беше възможно въпреки многогодишната съпротива на активисти и застъпници за човешките права, както и на не малко жени, хвърлени в затвора, защото са били хванати да шофират. Но всъщност тази крачка се дължи най-вече на Короната и нейния принц престолонаследник Мохамед бин Салман, който си е поставил за цел да проведе икономически и социални реформи до 2030 г. (стратегия „Vision 2030”).

„Сега е моментът да се направи правилното нещо”, казва принцът пред репортери, добавяйки, че това е „огромна крачка напред”, за която обществото е готово. При либерализирането на шофирането жените няма да имат нужда от мъж наставник, който да им разрешава да шофират.

До 30 дни трябва да се създаде орган, който да задейства процеса с краен срок юни 2018 г. „Кралски указ ще приложи нови разпоредби и правила за движение, включително издаване на разрешения за шофиране както на мъжете, така и на жените.” (Саудитската прес агенция).

След това всички момичета зад волана!

По материал от http://www.dw.com