Любов и други бедствия

Приятелството "с екстри" - теория и практика

Имали ли сте приятел/ка с екстри? Знаете за friends with benefits – приятели, с които правите секс от време на време. Може би на някакъв етап от живота си всеки е имал или си е мислел, че има.

Приятелството "с екстри" - теория и практика

Имали ли сте приятел/ка с екстри? Знаете за friends with benefits – приятели, с които правите секс от време на време. Може би на някакъв етап от живота си всеки е имал или си е мислел, че има.

Реших, че тази тема е важна не само защото този феномен е все по-разпространен, но и защото ми се струва, че много хора дефинират връзка, която е сложна и разпокъсана във времето, като "приятелство с екстри".

Какво е приятелство с екстри?

То е една добра алтернатива на мастурбацията или секса за една нощ. Отдаваш се на сексуалните си желания без усложнения, въпроси, драми и мисли за бъдещето. Правиш го с човек, който така или иначе ти е близък, знае какво харесваш и му имаш доверие. Преди и след секса си прекарвате добре заедно и може да разчитате един на друг в някаква степен. [[quote:0]] Плюсовете на секса с приятел пред еднократните сексуални контакти са: по-малък риск от нежелани последствия, по-лесна комуникация, той/тя знае какво обичаш в леглото, забавлявате се заедно и по други начини.

Плюсовете на секса с приятел пред мастурбацията са: имаш човек в леглото си, социалният контакт в и извън спалнята, има кой да ти направи кафе на сутринта.

Приятелството с екстри се гради дълго като всяко друго приятелство. В него, за разлика от връзката, сексът не е основен фактор и винаги може да отпадне от уравнението, когато единият от вас спре да го иска.

Хората често дефинират като приятелство с екстри отношения, които по природа не са такива. Често чувам "Аз имах, но се опарих!", "Това категорично не е за мен!", "Всяко мое приятелство трябва да е с екстри." и други такива твърдения. Някои по-токсични от останалите, други по-малко. И все пак, за да имате приятелство с екстри, е необходимо двустранно да се съгласите, че то е такова, за да няма разочарования след това.

Какво не е приятелство с екстри?

Когато той/тя те търси само за секс – екстри има, но определено не е приятелство. [[quote:1]] Ако си нямате доверие, че ще се информирате един друг при евентуален риск за здравето, той/тя настоява да не се предпазвате или настоява да правиш нещо, което не желаеш. Може и да дефинираме това като приятелство с екстри... но не и като добро приятелство със сигурност. Това поведение е токсично.

Когато има някакви драми, свързани със секса. Приятелствата минават през различни изпитания, но, когато трудностите се въртят около сексуалните ви контакти и/или другите ви сексуални партньори, това е признак, че някой от вас очаква нещо повече. Същото е валидно и при случаите, в които някой от вас изисква да правите секс само един с друг или се обижда, когато другият вече не иска да го прави.

Когато това е най-страхотният секс в живота ви. Не изключвам възможността идеалният ти сексуален партньор да е само твой приятел, но тук стои въпросът защо не сте нещо повече от приятели или дали несъзнателно не искаш да сте. Ако случаят е такъв, просто помисли по тези въпроси. [[more]] Ако не ти се иска да си с никой друг освен с него/нея и го/я ревнуваш – повтарям, ако има драма, това не е приятелство с екстри.

Лично аз вярвам, че, ако можете да дефинирате кой къде се намира емоционално и поддържате приятелството си независимо от всичко, сексът не би трябвало да е риск за отношенията ви. Пристъпите ли обаче към тази крачка, трябва да имате поне една по-обща представа за това какво искате един от друг и как си представяте, че ще го получите. Така рискът да има разочарования, е много по-малък и ще може да прибавите едно много весело занимание към общите ви хобита.

 

Д-р Мила Петкова e основателка, автор и редактор на сайта за онлайн психология Mila’s Wellness. Занимавала се e с европроекти в социалната сфера, разработвала e обучителни програми и тренинги. През 2010 г. завършва магистратура по психоанализа в Испания и в момента е докторант по психоанализа и философия на културата в Мадридския университет “Комплутенсе”.